gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Când și cum ar trebui să tund hortensia?

| Timp de citire: 4 minute | 

Putem citi o mulțime de sfaturi diferite despre tunderea hortensiilor. De exemplu, mulți oameni sunt convinși că hortensiile pot fi, și ar trebui tunse doar primăvara, dar acest lucru nu este adevărat, deoarece totul depinde de soiul hortensiei.

Practic, le putem împărți în două grupuri mari: există hortensii care necesită tundere de primăvară și sunt cele care trebuie tunse la sfârșitul verii. În acest articol, rezumăm sfaturile și experiențele colegilor noștri experți, care sperăm că te vor ajuta și pe tine.

Hortensii care necesită tundere de primăvară

În acest grup se incadrează Hydrangea arborescens (hortensie arbustivă) și H. paniculata. Aceste specii aduc florile pe noua creștere anuală; pot fi tunse în jurul lunii aprilie, când primele frunze sunt deja vizibile.

La Hydragea paniculata jumătate sau o treime din lăstari trebuie tăiat, în timp ce în cazul hortensiilor arbustive întregul tufiș trebuie tăiat la 15-20 cm de la nivelul solului. Locul tăieturii trebuie să fie întotdeauna la 1-2 cm deasupra unui mugure sănătos sau a unei perechi de muguri.

De-a lungul anilor, am observat în cazul hortensiilor cultivate la Gardencentrum că dacă tundem puternic aceste soiuri (lăsăm doar tulpini de 20-30 cm) acestea vor produce flori mai puține dar mai mari. Ca urmare a unei tunderi mai ușoare, florile vor apărea mai sus, vor fi mai multe, dar vor avea dimensiuni puțin mai mici. Din cauza tunderii, nutrienții se acumulează și crește producția de hormoni, ceea ce ajută la stimularea creșterii mugurilor adormiți de pe părțile inferioare ale lăstarilor.

Merită să „experimentăm” cu tunderea diferitelor soiuri și să observăm cum reacţionează soiul din grădina noastră. Pe lângă tundere, administrăm continuu amestecul de nutrienți special pentru hortensii, ceea ce contribuie foarte mult la obținerea randamentului de flori.

Sfat: Dacă lăsăm florile rumenite pe plantă pe timpul iernii, putem proteja mugurii de îngheț.

Hortensii care trebuie tunse la sfârșitul verii

Din această categorie de hortensii fac parte soiurile Hydrangea serrata, H. quercifolia, H. petiolaris și H. macrophylla. Au în comun faptul că florile se produc pe lăstarii anului precedent; formarea mugurilor florali are loc toamna, când vremea este mai răcoroasă și zilele sunt mai scurte.

Acestea nu trebuie tunse intensiv ci doar modelate. Lăstarii bolnavi, subțiri, încrucișați trebuie îndepărtați de pe tulpină. Dacă planta are o formă frumoasă, puteți chiar sări peste tundere, îndepărtați doar florile ofilite. Practic, aceasta înseamnă că tăiem tulpina deasupra primei perechi de muguri de sub floarea ofilită.

Dacă aceste soiuri sunt tunși primăvara, florile o să fie mici.

Întotdeauna lucrăm cu foarfece de grădină ascuțite, de înaltă calitate, care nu afectează țesuturile. Tăietura se face întotdeauna în așa fel încât seva plantei să nu curgă pe mugurii de dedesubt, ci în direcția opusă.

După tundere adăugați compost și îngrășământ organic la rădăcini (2-3 pumni/plantă), împrospătați mulciul și udați-le bine.

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină