gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Utilizarea plantelor perene în grădină

| Timp de citire: 3 minute | 

Plantele perene sunt foarte populare, mulțumită aspectului minunat, fie că sunt plantate pentru frunziș, ori pentru flori. Ele joacă un rol important în formarea aspectului general al curții: într-o grădină de obicei, copacii și arbuștii (adică plante ornamentale cu tulpini lemnoase) formează cadrul grădinii, în timp ce plantele perene pot fi folosite pentru a contura priveliștea și pentru a defini atmosfera și stilul grădinii.

Să vedem două exemple în care obținem efecte complet diferite în funcție de plantele perene pe care le alegem lângă gardul viu veșnic verde.

Un aspect modern și curat

Să ne imaginăm: laurul englezesc Novita formează stratul de arbuști din curtea unei case moderne, iar proprietarii își doresc o grădină curată, simplă, elegantă, care să se potrivească cu locuința lor. În fața gardului viu veșnic verde, sunt plantate tulpini de iarbă albastră Festuca glauca într-un rând, la 40-50 cm unul de celălalt. Plantele perene joase, viu colorate formează un contrast excelent cu laurul englezesc. Iarba albastră cenușie rupe monotonia gardului viu veșnic verde, iar cu forma sa rotunjită se integrează bine în grădina cu aspect curat și modern.

Aspect romantic, plin de viață

Acum să ne imaginăm o altă plantare într-o grădină în care dorim să obținem un efect luxuriant, dens și romantic: în acest caz în fața gardului viu din laur englezesc Novita, putem planta de ex. coada șoricelului Achillea roz, împreună cu Anemone și lavandă. Plantăm grupurile de plante în așa fel încât 7-9 dintre ele să fie așezate într-o grămadă, aceste grupuri trebuie plantate alternate în fața gardului viu veșnic verde.

Pentru a obține un strat și mai vesel și mai energic, utilizăm cimbrul auriu Thymus, la marginile stratului. Cu aceste plante obținem în plus și un decor floral din iunie până în octombrie. Coada șoricelului înflorește la începutul verii și vara, lavanda înflorește la mijlocul verii, în timp ce florile fermecătoare de Anemone înfloresc la mijlocul verii și toamna. Frunzișul galben-auriu al cimbrului decorează în întreaga vegetație ca o plantă de bordură joasă, la fel ca și laurul englezesc Novita veșnic verde.

Atmosfera celor două straturi este complet diferită datorită plantelor perene diferite. Există nenumărate posibilități, iar rezultatul final depinde doar de noi, adică de creativitatea noastră, de stilul nostru și de timpul pe care vrem să-l dedicăm îngrijirii plantelor.

Dacă nu ești sigur ce plante perene s-ar potrivi în grădina ta, scrie-ne un mesaj la hello@gardencentrum.net sau pe pagina noastră de Facebook și vom fi bucuroși să te ajutăm!