gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Necesarul de nutrienți la plante - când și cum administrăm?

| Timp de citire: 3 minute | 

Pentru dezvoltarea corectă a plantelor, există câteva condiții care trebuie îndeplinite: condițiile de sol și lumină trebuie să se potrivească nevoilor soiului și, pe lângă irigare, este esențială și aprovizionarea adecvată cu nutrienți. Dacă ești un grădinar experimentat, cu siguranță te simți acasă în lumea diferiților nutrienți organici, îngrășăminte, turbe și composturi. Dar dacă încă ești începător, acest subiect poate provoca o confuzie. Pentru a-ți ușura munca, am rezumat pe scurt diferențele dintre nutrienți, îngrășăminte și informații despre utilizarea acestora.

Nutrienții importanți pentru plante pot fi împărțiți în două grupe mari: acestea sunt nutrienți organici și anorganici sau sintetici.

Nutrienții organici

Îngrășămintele organice pot fi de origine vegetală sau animală. În grădini cel mai des este folosit gunoiul de grajd de pasăre și de bovine, iar dintre cele de origine vegetală: compostul. Acestea oferă plantelor nutrienți de origine naturală și îmbunătățesc structura solului, crescând conținutul de materie organică. Efectul pozitiv asupra structurii solului poate fi observat, de exemplu, la o mai bună gestionare a apei și a aerului, dar au și un efect pozitiv asupra echilibrului termic al solului.

Își exercită efectul mai lent decât îngrășămintele sintetice, deoarece plantele le pot absorbi, numai după ce microorganismele descompun îngrășământul organic aplicat.

Se recomandă utilizarea lor la plantare, iar mai târziu primăvara sau toamna administrat la rădăcinile plantelor. Dacă, de exemplu, adăugăm 2-3 pumni de îngrășământ organic Fertikal în groapa de plantare amestecat cu pământ, acesta va avea un efect pozitiv asupra plantelor, stimulează înrădăcinarea și.

Dacă folosești îngrășământ organic, este foarte important să alegi un produs de înaltă calitate dintr-un loc controlat! Dacă folosești gunoi de grajd din surse nesigure, poți întroduce în grădină dăunători și/sau larvele acestora, care pot produce daune în grădina ta. În oferta noastră poți găsi mai multe îngrășăminte organice: Arată-mi îngrăşămintele organice

Nutrienții anorganici, îngrășăminte sintetice

Îngrășămintele sintetice sunt substanțe nutritive produse artificial. Conțin micro și macroelemente concentrate necesare plantelor, pot fi utilizate într-un mod țintit și acționează mai rapid decât îngrășămintele organice.

Cu toate acestea, este important să reținem că acestea sunt substanțe chimice, iar dacă nu sunt utilizate corespunzător, pot dăuna atât plantelor, cât și mediului. Cu supradozajul lor, putem distruge plantele.

Îngrășămintele sintetice pot fi absorbite de plante în formă dizolvată. Compoziția lor determină dacă favorizează dezvoltarea vegetativă (frunză, tulpină) sau generativă (floare, fruct) a plantei, iar perioada lor de utilizare depinde și de acesta. Îngrășămintele cu exces de azot ajută la dezvoltarea corespunzătoare a frunzișului în perioada de creștere intensivă, în timp ce conținutul de fosfor și potasiu contribuie la creșterea cantității și calității recoltei. Se recomandă utilizarea îngrășămintelor solubile în apă în perioada de vegetație, aplicate la fiecare 2 săptămâni cu apa de irigare. În cazul îngrășămintelor sintetice, este foarte important să citim întotdeauna instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj, unde putem găsi și dozele corecte.

Compoziția îngrășămintelor poate fi controlată cu precizie în timpul producției, motiv pentru care există și îngrășăminte mixte numite și complexe care au fost special create pentru a satisface nevoile unui anumit grup de plante. La Gardencentrum.net găsești îngrășăminte speciale pentru plante perene, căpșuni, hortensii, garduri vii sau plante veșnic verzi: Arată-mi îngrăşămintele sintetice

Etichete legate de conținut: Grădina