gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Început de an în grădină

| Timp de citire: 3 minute | 

Cu sosirea noului an, liniștea din grădina noastră este uneori liniștitoare, alteori apăsătoare. Odată cu venirea primelor înghețuri mai aspre, apare și speranța că nu vom avea nevoie curând de  mătura de frunze.

Dacă mai avem câteva grămezi de frunze, asta poate fi doar un semn că ne-am gândit și la arici, care își găsesc adăpost printre frunze. Aceste grămezi de frunze nu sunt doar un adăpost pentru animale, putem proteja și plantele care sunt sensibile la vremea geroasă, cu frunze îngrămădite la baza lor.

Să ne gândim deja la lunile mai calde!

În această perioadă putem vedea o altă față a grădinii, mai goală și mai sălbatică. Este clar vizibil cât au crescut pomii noștri fructiferi și ornamentali, precum și arbuștii, care poate vor avea nevoie de o mică tundere de primăvară - putem face lista plantelor care necesită tundere, în serile mai lungi de iarnă.

Mumia de fructe - un focar de boli

În timpul unei plimbări în grădina de iarnă, ar trebui să aruncăm o privire și la pomii fructiferi. O sarcină importantă în timpul examinării pomilor fructiferi este îndepărtarea așa-numitelor ”mumii de fructe” rămase din vară. O mumie de fructe nu este altceva decât un fruct sau un reziduu de fructe ”lipit” pe pom în timpul verii trecute, uscat, care poate fi acoperit cu mucegai. Acestea oferă un mediu favorabil pentru ciuperci, cum ar fi monilia.

Acestea trebuie îndepărtate, colectate și distruse! Astfel, putem contribui la reducerea dăunătorilor și agenților patogeni, deoarece nu le oferim un mediu pentru dezvoltarea infecțiilor. Dacă nu eliminăm aceste reziduuri dăunătoare, ciupercile pot supraviețui iarna și, vor provoca daune inflorescenței în timpul următoarei înfloriri.

Este recomandat să înlăturăm mumiile de fructe înpreună cu partea crengii de care sunt atașate. În acest fel, evităm ca recolta de anul următor să fie deteriorată de o colonie de ciuperci rămasă pe pom.

Este foarte important să dezinfectăm uneltele (foarfecele de grădină) după ce terminăm munca, pentru a evita transferul eventualelor agenți patogeni deja prezenți către alte plante sănătoase.

Câteva cuvinte despre hrănirea păsărilor

Speciile de păsări care rămân în țara noastră și cele care vin să ierneze aici sunt capabile să supraviețuiască lunile reci și fără ajutorul nostru. Hrănirea lor nu este necesară pentru supraviețuire, dar dacă dorim să ne bucurăm de prezența lor, putem pune puțină hrană în grădină. Hrănind în mod continuu și regulat putem atrage păsări mici și cântătoare care devin membri permanenți ai familiei și copiii vor fi bucuroși să le privească de la fereastră.

Cum să hrănim păsările și ce să evităm?

Dacă vrei să fii sigur, alege amestecurile de semințe preamestecate, special create pentru hrănirea păsărilor, care pot fi achiziționate chiar împreună cu hrănitoarele pentru păsări. Dacă vrei o opțiune mai economică pentru hrănirea micilor prieteni cu pene, poți găsi semințe de floarea-soarelui destinate hrănirii animalelor în magazinele agricole! Semințele negre de floarea-soarelui sunt cu siguranță preferatele păsărilor. Pentru varietate, le putem amesteca și cu mei. Și găluștele de semințe pot fi o alegere bună, le putem lăsa în mai multe locuri în grădină pentru a oferi o sursă bogată de hrană păsărilor.

Este foarte important să evităm pâinea, slănina sărată și orice fel de semințe sărate! Acestea pot afecta sistemul digestiv al păsărilor, așadar nu este recomandat să le oferim sub nicio formă!

Acordăm atenție și modului în care amplasăm hrana: întotdeauna o așezăm în apropierea unui copac mai mare sau a unui tufiș dens, ca păsările să se poată ascunde confortabil și să se simte în siguranță. Este recomandat și instalarea unei hrănitoare pentru păsări, care trebuie verificată și dezghețată periodic.

Este important de reținut faptul că, dacă am început să hrănim păsările, trebuie să continuăm acest lucru în mod regulat și consecvent, deoarece păsările obișnuite cu acesta se bazează pe hrana pe care le oferim.

 

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină