gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Fă cunoștință cu hortensia Limelight!

| Timp de citire: 4 minute | 

Dacă îți dorești hortensii pentru grădina ta, în ultima vreme poți alege dintre mai multe specii și soiuri. Pe lângă hortensiile de grădină (H. macrophylla), hortensiile paniculate (H. paniculata) la fel de frumoase, dar mai puțin pretențioase și mai ușor de cultivat devin din ce în ce mai populare.

Dintre acestea soiul Limelight (Hydrangea paniculata Limelight) a fost una dintre cele mai mari favorite ale ultimilor ani. În acest articol am adunat toate informațiile importante despre acesta.

Hortensie Limelight cu flori verzui

Caracteristicile hortensiei Limelight

Florile uriașe ale hortensiei Limelight sunt inițial albe, iar la ofilire devin mai întâi verzi-lime, apoi roz intens. Produce flori mari, alungite, în număr mare la capetele lăstarilor, iar tulpinile țin bine inflorescențele minutate, pufoase chiar și în perioade ploioase.

La maturitate atinge o înălțime de 2 metri, iar lățimea sa este în jur de 1,5-2 metri, deci vei avea nevioe de o suprafață de cel puțin 2 x 2 metri, dacă vrei să ai acest soi în grădina ta.

Arată bine ca plantă solitară, în acest caz recomandăm să plantezi într-un loc unde se vede bine, dar poți forma din hortensii un gard viu, pentru a obține un frumos zid de flori de care să te bucuri până în toamnă.  

Hortensia Limelight tolerează bine atât căldura, cât și frigul

Soiul Limelight, precum și hortensiile în general, tolerează deosebit de bine soarele fierbinte, poate fi plantată în părțile însorite ale grădinii. Nici iarna nu trebuie să-ți faci griji, pentru că tolerează bine și frigul, rezistă chiar și la – 20 °C. Plantele mici trebuie mutate într-un loc ferit de îngheț înainte de prima iarnă, dar exemplarele mai mari, de câțiva ani, rezistă deja foarte bine la îngheț.

Florile hortensiei Limelight de aproape

Nevoile hortensiei Limelight

Nu necesită multă îngrijire, este o plantă extrem de recunoscătoare, motiv pentru care recomandăm și grădinarilor începători.

Hortensia Limelight se va simți bine și în solul general de grădină, nu trebuie plantată în sol foarte acid. Înflorirea sa va fi excelentă pe un sol bogat în nutrienți, merită să adaugi primăvara 2-3 pumni de îngrășământ organic și 5-10 g de nutrienți pentru hortensii la rădăcini.

Pentru o înflorire adecvată și continuă este impotant să menținem zona rădăcinilor uniform umedă. Acordă o atenție sporită acestui lucru, mai ales în zilele calde de vară, dar trebuie evitată formarea apei stagnante!  

Hortensia va crește într-un tufiș verde, luxuriant, asigură-te că lași sufucient spațiu în stratul de flori pentru dezvoltarea sa. După ofilirea florilor poți lăsa florile rumenite pe plantă – acestea oferă un decor frumos grădinii și iarna, iar cregngile rămase asigură și o protecție împotriva înghețurilor de primăvară. Hortensia trebuie tunsă primăvara. Cu o tundere mai intensă ne putem aștepta la mai puține flori, însă acestea vor fi mai mari.

O tânără plantează hortensie

La ce ar trebui să fii atent când plantezi hortensia Limelight?

O poți planta lângă pini sau lângă arbori ornamnetali, dar crește frumos și într-o locație însorită. Pentru ca hortensia ta să se dezvolte frumos pe termen lung, este recomandat să faci o groapă mare de plantare în care să adaugi un amestec special de substrat (de ex. M-Peat). În solul afânat, aerisit planta va dezvolta rădăcini mari, ceea ce va permite să absoarbă mai mulți nutrienți și mai multă apă.  

În timpul plantării, compactează bine solul și apoi inundă-l cu apă! Această operațiune este importantă pentru o înrădăcinare fiabilă, deoarece apa ajută la eliminarea aerului dintre rădăcină și sol.

Necesarul de apă a hortensiei Limelight este mediu, dar pentru un randament mare de flori este indicat udarea cu porții generoase de apă începând de la înmugurire. Dacă ai ocazia, irigarea prin picurare este cea mai bună modalitate de a asigura o alimentare continuă cu apă. În plină înflorire, plantele necesită mai multă apă, iar din moment ce înfloresc vara, la căldură mare, este foarte important să acorzi suficientă atenție aprovizionării cu apă.