gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

De ce ar trebui să apelezi la un peisagist pentru proiectarea grădinii?

| Timp de citire: 6 minute |

În ultimii ani, rolul curții și al grădinii s-a tranformat semnificativ. Grădina, de mute ori, nu mai este un loc pentru cultivarea legumelor și fructelor, majoritetea oamenilor vreau ca acesta să fie un spațiu plăcut, ideal pentru relaxare. Pe lângă acesta, se poate observa că  tot mai mulți oameni lasă în urmă aglomerația orașului și se mută în mediul rural în case cu grădini, unde doresc să creeze un mediu frumos, ordonat în jurul lor.

Prin urmare, interesul pentru grădini decorative este în continuă creștere, dar crearea unei grădini frumoase nu este o sarcină atât de simplă, cum se pare. Am întrebat-o pe colega noastră Dóra Leber-Mogyorósi, managera profesionistă de la Gardencentrum, despre când și de ce merită să contactăm un specialist pentru proiectarea grădinii.

Ce câștigăm dacă apelăm la un designer de grădină?

Așa cum nu începem să construim o casă fără un plan, nu ar trebui să ne apucăm astfel nici de amenajarea grădinii.

Poate că primăvara suntem fermecați de plantele perene, care înfloresc în acea perioadă și umplem grădina cu acestea. În acest caz, curtea va fi umplută cu flori frumoase pentru câteva luni, dar în restul anului va părea goală. Se poate întâmpla și să nu cunoaștem nevoile plantei alese și să o plantăm într-un loc sau lângă alte plante unde va avea de suferit mai târziu.

Dacă cerem ajutorul unui peisagist, putem evita astfel de greșeli, care nu fac decât să ne strice starea de spirit. Acești specialiști au cunoștințe despre plante, experiență și simț estetic. Sunt capabili să creeze un spațiu atrăgător, dar practic și funcțional, care se adaptează nevoilor clientului și plantelor în același timp.

Ce face mai exact un peisagist? Cum să ne imaginăm acest serviciu?

Dacă vrem să rezumăm pe scurt, putem spune că un peisagist realizează un plan de gradină care se potrivește cu stilul casei, dorințele proprietarului și caracteristicile locației.

Poate proiecta de la zero, și ne poate arăta cu ajutorul planurilor 3D, cum va arăta grădina mult visată. Ține cont de dimensiunea matură a plantelor, știe din experiență ce fel de plante vor arăta bine și se vor dezvolta frumos unul în compania celuilalt.

Dacă comandăm un plan complet de grădină, specialistul va evalua mai întâi zona, caracteristicile grădinii, apoi discută cu noi despre ideile și nevoile noastre. După aceea, pregătește (poate mai multe) schițe ale grădinii, din care reiese planul final după consultări ulterioare. Nu numai că alege soiul, locația și numărul de plante, ci proiectează și elementele contruite și potecile de grădină, pregătește și un plan de irigare.

Ce se întâmplă când planul grădinii este finalizat? Ce urmează?

În cazul unui plan complet de grădină, primim lista de plante și materiale necesare, precum și planuri de construcție, care sunt necesare pentru realizarea grădinii. Dacă avem suficiente cunoștințe și timp pentru asta, sau dacă este doar o mică parte a grădinii, atunci putem realiza și singuri amenajarea grădinii. În lipsa experienței sau în cazul unor suprafețe mari, cu siguranță merită să apelăm la profesioniști, pentru a ne asigura că rezultatul va fi cel dorit. Mulți designeri de grădină lucrează împreună cu companii care amenajează grădini, probabil vor putea recomanda o astfel de firmă.

Ar trebui să apelezi la un peisagist doar atunci când creezi o grădină complet nouă?

Nu neapărat! Poate că avem deja o grădină gata făcută, dar să presupunem că vrem să transformăm o anumită parte a grădinii. Un profesionist poate ajuta foarte mult și aici, adaptându-se la stilul nostru poate crea ceva nou și unic în mediul existent.

Putem avea o grădină frumoasă doar dacă cerem ajutorul unui specialist?

Acest lucru nu este deloc adevărat, dimpotrivă! O grădină îngrijită, continuu îmbogățită cu plante pe baza propriilor idei poate fi, de asemenea, de bun gust. Există multe stiluri diferite și, desigur, și bugetul determină opțiunile noastre.

Dacă avem cunoștințe despre plante și experiență în grădinărit, s-ar putea să nu avem nevoie de un plan complet, ci este suficient să discutăm opțiunile în timpul unei consultații. La o astfel de întâlnire, putem obține multe idei noi și sfaturi utile pentru a înfrumuseța grădina noastră.

Etichete legate de conținut: Grădina