gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Așa poți să crești căpșune gustoase în propria ta grădină

| Timp de citire: 5 minute | 

Deși, toamna este sezonul principal pentru plantarea căpșunilor, le poți planta și primăvara, iar după câteva săptămâni vei putea să culegi fructele. Cultivarea lor nu necesită cunoștințe speciale, și nu trebuie să renunți la căpșuni, nici în cazul în care locuiești într-un apartament, deoarece cu îngrijire adecvată poți crește căpșuni și în ghiveci pe balcon.

De ce sunt mai bune căpșunele crescute de tine?

Căpșunele din producție proprie vor fi mai gustoase, pentru că putem aștepta să se coacă complet. Fructele importate (dar de multe ori și cele locale) sunt culese când sunt coapte într-o proporție de 70-80%, să reziste la transportul îndelungat, și să arate bine pe rafturile magazinelor pentru mai mult timp. Bineînțeles, aceste fructe nu vor fi la fel de gustoase că cele pe care le culegi din propria ta grădină în stare coaptă.

Alegerea răsadurilor este foarte importantă

Dacă te-ai hotărât să începi să cultivi căpșuni, primul și unul dintre cei mai importanți pași este alegerea răsadurilor potrivite.

În zilele noastre deja poți alege dintre nenumărate soiuri de căpșuni, care au nevoi diferite, și produc fructe de diferite cantități, culori și dimensiuni. Și timpul de coacere poate fi diferit, în funcție de alegerea unui soi anual sau remontant. Căpșunile anuale își produc fructele pe o perioadă mai scurtă de timp (primăvara, până la începutul verii), dar din abundență, în timp ce soiurile remontante produc mai puține fructe deodată, dat în acest caz te poți bucura de căpșune proaspete din primăvară până la primul îngheț.

Trebuie să acorzi atenție nu numai la alegerea soiului, ci și să cumperi răsaduri sănătoase, dintr-un loc de încredere. La Gardencentrum.net vei găsi căpșuni care provin de la ferme din Spania. În prima perioadă le depozităm la frig, apoi transplantăm plantele și livrăm clienților noștri răsaduri sănătoase cu rădăcini puternice.

Mai târziu vei putea să produci singur răsaduri. Căpșunii au așa-numite stoloni, care se înrădăcinează, creând astfel noi răsaduri. Pe acestea le poți separa toamna și le poți planta la un loc nou.

Unde să plantezi răsadurile de căpșuni?

Ar trebui să plantezi răsadurile într-un loc unde să fie ușor accesibile, și unde sunt mereu la vedere. Un loc potrivit poate fi de exemplu, grădina din față, sau în jurul terasei, unde poți observa oricând fructele roșii, dar și posibilele probleme. În cazul cultivării în ghiveci, este o idee bună să așezi răsadurile de căpșuni pe terasă, balcon, sau în fereastra bucătăriei.

Dacă solul din grădina ta este greu, merită să creezi straturi înălțate pentru plante.

Este important să nu lași plantele să se usuce, udă-le dimineața! Cel mai bine este dacă există un sistem de irigare prin picurare, dar în absența acestuia, le poți uda cu un stropitor manual. Pe vreme caldă necesită o udare mai abundentă.

Căpșunilor le place soarele, dar poți planta răsadurile și într-un loc semiumbrit. Asigură-te că plantele tale primesc 4-5 ore de lumină solară pe zi, acest lucru este important pentru colorarea fructelor, și obținerea gustului potrivit.

Plantarea și îngrijirea căpșunilor

Răsadurile de căpșuni ar trebui să fie plantate în sol de bună calitate, cu textură lejeră, pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor.

Pe lângă solul de bună calitate, aprovizionarea cu apă și recoltarea regulată sunt cele mai importante. Pentru creșterea fructelor sănătoase și un randament optim, plantele au nevoie de o alimentare continuă cu apă. Este important ca rădăcinile să fie udate de jos! Asigură-te că frunzișul și fructele nu intră în contact cu apa, deoarece acest lucru poate cauza cu ușurință boli fungice.

Din aceleași motiv, bolile pot apărea și dacă vremea este ploioasă. Dacă nu vrei să utilizezi substanțe chimice, îndepărtează pur și simplu frunzele și fructele afectate. Cu cât plantele sunt păstrate în condiții mai bune, vot fi cu atât mai rezistente la boli.

Din când în când, frunzele îmbătrânite, îndoite în jos, trebuie îndepărtate de pe plantă, că frunzișul să fie mai aerisit.

Sfaturi pentru căpșuni dulci ca mierea

Pentru obținerea gustului dulce este nevoie de lumina soarelui și substanțe nutritive adecvate. Merită să adăugăm îngrășământ organic în groapa de plantare, iar mai târziu să adăugăm câteva pumni la rădăcini, în fiecare primăvară. De la începutul înfloririi, putem folosi și un nutrient special recomandat pentru cultivarea căpșunilor, care favorizează colorarea și coacerea fructelor.

Dacă rămâi blocat în timpul cultivării, nu ezita să ne contactezi pentru ajutor profesional pe pagina noastră de Facebook, sau prin e-mail, la hello@gardencentrum.net.

Îți dorim grădinărit plăcut și recoltă bogată!

 

Etichete legate de conținut: Grădina Îngrijirea plantelor