gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Salcia japoneză oferă un spectacol captivant în fiecare anotimp

| Timp de citire: 3 minute | 

Arbustul decorativ spectaculos emană o atmosferă orientală, câștigă din ce în ce mai mult popularitate în regiunea noastră și este tot mai des întâlnit în grădini. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece salcia japoneză oferă mereu o experiență vizuală captivantă în fiecare anotimp.

Specia Salix integra, este o plantă originară din țările din Asia de Est, care se găsește frecvent în apropierea râurilor și în zonele umede. Această plantă poate atinge înălțimi impresionante de până la 3 metri. Caracterizată de ramurile subțiri și pendulante, aceasta dezvoltă frunze lungi și înguste de culoare verde, care își schimbă culoarea în galben toamna și apoi cad. Este o specie viguroasă și rezistentă, care își joacă un rol esențial în menținerea stabilității solului și protejarea malurilor împotriva eroziunii.

Una dintre cele mai populare soiuri de Salix integra este varianta 'Hakuro-Nishiki', un arbust ornamental cu creștere mai redusă, adesea întâlnit sub formă altoită pe trunchi în pepiniere. Aspectul său globular atrage atenția în mod deosebit. Ramurile sale cresc vertical, iar la maturitate, planta nu depășește înălțimea și lățimea de 1,5-2 metri. Frunzele sale alungite încep prin a avea o nuanță rozalie în primăvară, apoi frunzele verzi devin pătate cu alb, pentru ca spre sfârșitul verii să se uniformizeze într-un verde plin. În toamnă, frunzele strălucesc în nuanțe aurii înainte de a cădea. În sezonul rece, ramurile roșii ale arbuștilor colorează peisajul, ceea ce face ca acestă plantă să ofere un spectacol splendid pe tot parcursul anului.

Îngrijirea salciei japoneze

Îngrijirea salciei japoneze nu necesită eforturi considerabile, deoarece este o plantă ușor de cultivat și de înmulțit. Trebuie reținute doar câteva aspecte importante pentru îngrijire, iar acest arbust poate deveni una dintre cele mai atrăgătoare plante din grădina ta.

La plantare, este recomandat alegerea unui loc însorit sau semi-umbrit pentru salcia japoneză. Ideal ar fi ca în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate să beneficieze de umbră, iar în restul zilei  să primească lumina directă a soarelui pentru a evidenția în mod spectaculos schimbarea culorii frunzișului. Salcia japoneză se va dezvolta frumos în aproape orice tip de sol, însă apreciază și înrădăcinează mai repede dacă în solul afânat adaugi puțină turbă, compost sau granule de îngrășământ organic. În cazul în care solul din grădina ta este foarte compactat, îl poți îmbunătăți prin adăugarea de nisip.

Pentru salcia japoneză, un mediu umed este esențial, astfel că trebuie acordat atenție udării regulate. Dacă solul devine uscat, arbustul poate tolera seceta pentru o perioadă scurtă, după care marginile frunzelor încep să se usuce. Este recomandat să eviți supra-udarea. Prin aplicarea unui strat de mulci în jurul arbustului, poți menține umezeala în sol pentru mai mult timp și, în plus, acest strat protector ajută tinerii arbuști să facă față primelor înghețuri. Pe măsură ce arbustul se înrădăcinează, salcia japoneză devine complet rezistentă la înghețuri în regiunea noastră, cu excepția exemplarelor crescute în ghiveci, care necesită protecție în timp de iarnă.

Este recomandabil să încurajezi o creștere sănătoasă și colorarea frunzelor printr-o fertilizare periodică între primăvară și sfârșitul verii. Pentru a asigura o dezvoltare corespunzătoare și pentru a menține o coroană compactă în formă de glob, este esențial să efectuezi tăieri regulate. În primăvară, se sugerează o toaletare mai drastică, permițând chiar și tăierea a două treimi din ramuri, ceea ce va duce la o regenerare completă a coroanei, iar noile creșteri vor deveni dense și vor forma un glob compact, bogat în frunze. Neglijarea acestui aspect poate rezulta o formă mai  aerisită a coroanei și după un timp duce la pierderea valorii estetice, deoarece densitatea frunzelor va fi redusă. De asemenea, poți realiza tăieri și în toamnă, însă acestea ar trebui să fie mai blânde în comparație cu cele din primăvară.

Dăunătorii și bolile salciei japoneze

Salcia japoneză, din păcate, nu se numără printre plantele cele mai rezistente, motiv pentru care este esențial să acordăm atenție necesităților sale specifice, să o îngrijim corespunzător și să efectuăm tăierile adecvate. În cazul apariției dăunătorilor sau bolilor, este important să intervenim cât mai repede eliminând ramurile afectate. Datorită creșterii viguroase a plantei, nu trebuie să ne îngrijorăm în privința tăierii, deoarece planta se va dezvolta din nou după o scurtă perioadă. În același timp, toaletarea ajută la asigurarea unei bune circulații a aerului în interiorul arbustului, reducând astfel riscul de apariție a bolilor fungice.

Unde poți planta salcia japoneză?

Datorită frumuseții sale remarcabile, acest arbust ornamental ocupă cu modestie un loc central în orice grădină. Contribuie în mod minunat la îmbunătățirea aspectului suprafețelor gazonate atunci când este plantat ca exemplar solitar, de asemenea, este o alegere excelentă pentru a completa un grup de arbuști. În acest caz, poate fi însoțită de alte plante cu frunziș mai uniform, astfel încât să creeze o compoziție armonioasă și să scoată în evidență petele colorate ale salciei japoneze. 

Este potrivit pentru realizarea unui gard viu cu creștere mai redusă, iar pe lângă acesta, este adesea preferată pentru a decora zonele din apropierea intrărilor, treptelor sau balcoanelor atunci când este plantată în containere mari. Pentru plantele crescute în ghiveci, este importantă poziționarea într-un loc protejat de vânturi puternice, iar un alt aspect crucial este să le acordăm atenție în ceea ce privește udarea regulată și protejarea împotriva înghețului. 

Salcia japoneză nu conține substanțe toxice, astfel nu prezintă niciun pericol față de copii mici sau de animale de companie. Ramurile tăiate ale plantei, dacă sunt înfipte în pământ se vor înrădăcina repede, oferind astfel o modalitate minunată de a împărți plantele cu cei dragi.

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină