gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Plante perene care înfloresc din primăvară până în toamnă

| Timp de citire: 3 minute | 

După o iarnă lungă, primăvara ne aduce înverzirea naturii și primele flori în grădină. Este începutul unei perioade minunate, urmată de o vară caldă cu culori vioi,  care apoi se termină cu toamna, prezentând frunze de culori extraordinare și ultimele flori. Din primăvară până  în toamnă, ciclul naturii și splendoarea diferitelor plante marchează schimbarea anotimpurilor, timp în care culorile și frumusețea aduse de plante arată în mod constant o nouă imagine a grădinii.

Dorința fiecărui proprietar de grădină este să creeze o grădină care să înflorească din primăvară până în toamnă și să fie decorativă în fiecare anotimp. Din acest punct de vedere, plantele perene sunt adevărate comori, fiindcă ele înfloresc pe decursul a mai mulți ani, adăugând culoare și decorând grădinile pe o perioadă mai lungă de timp. Florile perene care înflorec din primăvară până toamna târziu, sunt deosebit de valoroase, pentru că ne putem bucura mult timp de ele.

Avantajele utilizării plantelor perene care înflorec din primăvară până în toamnă

Prezența plantelor perene care înfloresc din primăvară până în toamnă, este importantă din mai multe puncte de vedere. Unul dintre avantajele utilizării lor este că, grădina nu va fi goală sau lipsită de culori în niciun anotimp, iar acestea vor continua să decoreze frumos pe tot parcursul sezonului. În același timp, ele nu numai că oferă plăcere nouă, oamenilor, dar oferă și un habitat important și o sursă de hrană pentru albine, fluturi și alți polenizatori. Acest lucru poate contribui la menținerea biodiversității în grădină.

Plantele perene au o durată de viață lungă și vor înflori din nou an de an. Nu este nevoie să plantezi plante noi sau să înlocuiești plantele perene în fiecare an, astfel poți economisii timp și energie.

Ce plante perene ar trebui să plantezi dacă îți dorești o grădină care să înflorească din primăvară până toamna?

Să vedem care sunt acele plante perene care înfloresc din primăvară până în toamnă și sunt un decor adevărat al grădinii. Îți prezentăm câteva exemple.

Plante perene de primăvară

Cerceii domanei (Dicentra spectabilis)

Este o plantă perenă de primăvară deosebită, care necesită un loc umbrit sau semiumbrit. Florile sale în formă de inimioară decoreză din luna aprilie până în mai.

Badan cu frunze goase, Bergenia (Bergenia cordiflolia 'Red Beauty')

Este o plantă perenă ușor de îngrijit, cu frunze veșnic verzi, luciose, cărnoase și flori roșiatice. Florile apar la începutul primăverii, încă de la sfârșitul lunii februarie. Preferă zonele umbrite sau semiumbrite din grădină.

Limba peștelui (Armenia maritima)

Acestă plantă perenă are creștere lentă, dar în schimb are toleranță bună la secetă. Iubește zonele însorite, deseori este utilizată în amenajările de stâncării. Înflorește abundent începând din luna mai, florile sale globuloase ieșind în evidență din rozeta cu frunze subțiri și lungi de culoare verde închis.

Plante perene de vară

Verbena înaltă (Verbena bonariensis)

Se caracterizează printr-un aspect grațios și înflorirea pe timpul verii. Cu florile sale purpurii, poate fi un element deosebit în grădină în timpul verii, din iunie până în septembrie.

Floarea albinei (Gaura lindheimeri)

Este o plantă perenă cu o perioadă lungă de înflorire în timpul verii, este ușor de îngrijit. Preferă locurile însorite și este rezistentă la secetă. În funcție de soi, florile sale albe sau roz, decoreză din iunie până toamna.

Busuioc turcesc (Monarda didyma)

Este o plantă decorativă specială, cu un aspect distinct. Florile sale, care înfloresc la mijlocul verii, decorează excelent paturile de flori. Albinele și fluturii sunt atrași de parfumul dulce al florilor.

Plante perene care înfloresc toamna

Steluța de toamnă (Aster sp.)

Reprezintă florile clasice ale toamnei, sunt disponibile în nemumărate culori și mărimi. Cu înflorirea lor abundentă, rezultă ca grădina să nu fie pustie nici după înflorirea de primăvară și vară a altor plante perene.

Anemona, Floarea vântului (Anemone sp.)

Florile sale înfloresc la sfârșitul verii și decorează timp de săptămâni întregi, până toamna. Cu aspectul lor grațios creează o atmosferă într-adevăr deosebită în grădina îngălbenită de toamnă.

Floarea Elenei (Helenium autumnale)

Este o plantă minunată, care înflorește la sfârșitul verii și toamna, florile sale portocalii oferă un decor minunat.  Această plantă ornamentală recunoscătoare este iubitoare de soare, și este ușor de îngrijit.

 

În general, plantele perene au nevoie de mai puțină îngrijire decât florile anuale, dar udarea, fertilizarea și plivitul regulat sunt importante pentru a menține sănătatea și frumusețea grădinii. Este important să alegi locul potrivit pentru fiecare plantă din grădină, ținând cont de nevoile fiecărei plante în parte.

Plantele ornamentale perene care au perioada de înflorire din primăvară până toamna, reprezintă o adevărată comoară în grădini, deoarece le decorează și îmbogățesc grădina pe o perioadă lungă de timp. Anotimp după anotimp, ele ne surprind cu frumusețea și diversitatea lor. Cu îngrijirea potrivită, putem crea o grădină minunată în care plantele perene să înflorească continuu pe tot parcursul sezonului de vegetație și să ofere un spectacol uimitor.