gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Plante cu care poți economisi apă în grădină

| Timp de citire: 6 minute |

Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să creeze un stil de viață sustenabil și conștient de mediu, să folosească resursele energetice disponibile cu mai multă atenție, inclusiv apa. Dar oare este posibil să extindem această atitudine și la grădinărit? Putem avea o grădină frumoasă și bine întreținută chiar dacă folosim mai puțină apă?

Răspunsul este da! Dacă ne dorim o grădină frumoasă și în același timp sustenabilă, tot ce trebuie să facem este să alegem în mod conștient diferite plante tolerante la secetă, să cerem sfatul experților și să acordăm atenție unor detalii importante în timpul amenajării grădinii.  

Planificares este importantă!

Înainte de a începe, ar trbuie să ne gândim la ce vrem să folosim grădina! Este important ca plantele selectate să fie în armonie nu numai între ele, ci și cu obiectivele noastre, deoarece doar așa putem crea un spațiu plăcut, durabil, care se potrivește stilului nostru de viață. Dacă, de exemplu, dorim să ne mișcăm activ și să facem sport în grădină, atunci pentru un gazon frumos vom avea nevoie de un amestec special de semințe de iarbă care tolerează bine călcarea, și va fi nevoie de udare regulată. Grădina va fi locul întâlnirilor și petrecerilor cu prietenii? În acest caz, este suficientă o suprafață de gazon mai mică, iar lângă terasă, vor arăta bine niște plante aromatice, printre florile perene.

Ar trebui să ne străduim să creăm un gazon, cu care putem economisi apă!

Suprafața verde a gazonului arată frumos chiar dacă nu acoperă întreaga curte. Este mult mai durabil și va fi mai ușor să-i păstrăm frumusețea dacă ne gândim la o suprafață mai mică. Ar trebui să alegem un amestec de semințe de iarbă de bună calitate, tolerant la secetă (de exemplu, care conține păstuc comun), care poate rezista mai bine verilor din ce în ce mai calde și uscate. Evităm crearea zonelor sterpe, cu pietre, plantăm în schimb copaci și arbuști care oferă umbră! Nu numai pentru că arată mai bine, dar reduc și evaporarea suprafețelor de gazon și, prin urmare, necesarul de apă al acestora.

Putem reduce necesarul de apă și a straturilor de flori!

Straturile de flori merită acoperite cu mulci și compost. Acest lucru nu numai că oferă protecție împotriva buruienilor, dar ajută și la păstrarea conținutului de umiditate al solului - ca urmare, chiar și plantele cu cerințe medii de apă vor fi mai tolerante la secetă. Cu cât plantăm arbuști ornamentali mai mari (laur englezesc, Photinia, tisă), cu atât promovăm dezvoltarea unui microclimat mai favorabil.

Să udăm eficient!

Cu un sistem de irigare prin picurare, putem folosi mai puțină apă,  care va fi furnizată într-un mod țintit în zona rădăcinii. Fie că avem un sistem de irigare sau udăm manual, udarea ar trebui făcută în orele dimineții, deoarece acesta este momentul în care plantele absorb apa cel mai eficient.

Să nu uităm nici de apa de ploaie! Apa de ploaie colectată oferă o sursă gratuită și naturală de apă pentru grădină. Chiar dacă nu îl putem folosi pentru a asigura necesarul de apă al întregii suprafețe, dar îl putem folosi pentru câteva udări într-o parte a grădinii, putem face deja mult pentru mediul nostru înconjurător.

Să alegem plante tolerante la secetă!

Putem alege dintre cele mai frumoase plante ornamentale rezistente la secetă pentru a crea o grădină, care nu necesită multă îngrijire. Dacă vrem să creăm un gard viu, laurul englezesc sau Photinia pot fi o alegere ideală, deoarece acestea la o vârstă mai înaintată au un necesar scăzut de apă. În fața gardului viu putem planta în grupuri Potentilla fruticosa, sunătoare sau lavandă – acestea tolerează excelent seceta și arată grozav în fața gardului viu verde. Putem crea pete proaspete de culoare în mai multe părți ale grădinii, folosind de ex. coada șoricelului cu înflorire lungă, garofițe, Euphorbia, Cytisus procumbens, lilicelul veșnic verde, sau cu ciocul berzei.

Nu trebuie să uităm nici de ierburile ornamentale, care sunt plante perfecte pentru grădini ușor de întreținut, care economisesc apă. Pe lângă faptul că au un necesar scăzut de apă, nu sunt predispuși la boli, iar dăunătorii le evită. Pe lângă ierburile ornamentale cele mai populare, iarba de pampas și iarba ornamnetală de Texas, merită să plantezi și câteva soiuri mai colorate și mai interesante, cum ar fi iarba roșie sau iarba bicoloră.

Cu o planificare adecvată și o selecție atentă a plantelor, este posibil să creăm o grădină ornamentală care să fie frumoasă, locuibilă, dar susutenabilă, care poate fi întreținută cu mai puțină apă. Dacă aveți nevoie de sfaturi colegii noștrii ingineri horticoli de la Gardencentrum.net te vor ajuta cu plăcere să alegi plante rezistente la secetă pentru grădina ta! Ne poți contacta prin e-mail la info@gardencentrum.net sau pe pagina noastră de Facebook.

Etichete legate de conținut: Grădina Îngrijirea plantelor