| Timp de citire: 4 minute |
Dacă ești în căutarea unei plante care să aibă un aspect unic, dar care nu necesită multă îngrijire, Photinia (Photinia x fraseri) este alegerea perfectă. Acest arbușt veșnic verde este o adevărată frumusețe, care aduce viață și culoare în grădina ta. Popularitatea sa se datorează, printre altele, frunzișului său colorat. Culoarea lăstarilor săi proaspeți este roșu aprins, care devine verde în timp. Frunzele sale strălucitoare, ovale acoperă bogat tufișul. Primăvara produce flori albe, parfumate.
Unde și cum ar trebui să plantezi Photinia?
Este relativ ușor să găsești locul potrivit pentru această plantă, deoarece crește bine pe aproape toate tipurile de sol de grădină, dar se simte bine și pe soluri ușor acide.
Se poate spune că soiurile Photinia x fraseri preferă în general locurile însorite, dar pot fi plantate și la semiumbră. Zonele grădinii cu umbră profundă, însă trebuie evitate, deoarece în absența luminii suficiente, frunzișul se subțiază, frunzele cad, iar creșterea încetinește sau stagnează.
Photinia are o înălțime de 2-3 metri la maturitate, iar la plantare merită să calculezi cu 1,5-2 metri de creștere laterală. În cazul unui gard viu, distanța recomandată dintre plante este de 60-80 cm. Dacă este plantată lângă un gard, lasă aprox. 1 metru, ca să ai loc suficient pentru lucrările de întreținere mai târziu.
Merită să adaugăm gunoi de grajd în groapa de plantare, și prin utilizarea unui amestec de substrat bogat în nutrienți (de ex. M-Peat) putem ajuta și mai mult dezvoltarea rădăcinilor. Creșterea poate fi susținută eficient prin adăugarea a 5-10 g de îngrășământ granulat bogat în azot la rădăcini primăvara.
Udarea și tunderea Photiniei
Photinia are un necesar mediu de apă. După plantare și în primii ani necesită o aprovizioare regulată cu apă (aprox. săptămânal), dar după câțiva ani are o toleranță foarte bună la secetă. Ceea ce nu tolerează deloc, este apa stagnantă, adică dacă rădăcinile sunt umede în mod constant.
Photinia se caracterizează print-o creștere rapidă, care poate depăși 60-80 de centimetri pe an. În mai multe locuri putem vedea exemplare de Photinia altoite pe trunchiuri înalte, care evidențiază frumos o parte a grădinii. Plantat ca plantă solitară poate fi lăsat să se răspândească frumos, iar cu o tundere adevcată se poate crea un tufiș luxuriant, dens, relativ repede.
Tunderea este recomandată de 1-2 ori pe an, nu numai datorită dimensiunii sale: deoarece lăstarii noi sunt roșii, obținem un frunziș mai colorat dacă tăiem înapoi în mod regulat lăstarii maturi.
Ai Photinia în grădina ta? Plantează aceste plante lângă ea!
Plantată ca gard viu oferă o priveliște impresionantă, dar este combinată adesea cu laur englzesc pentru a obține un efect și mai incitant datorită culorilor diferite ale celor două plante veșnic verzi. Dacă alegi această soluție, merită să plantezi alternativ câte 4-5 tulpini din cele două plante.
Photinia arată bine și ca plantă solitară într-o parte proeminentă a grădinii, dar priveliștea poate fi îmbunătățită, dacă sunt plantate lângă ea ierburi ornamentale cu diferite culori ale frunzișului, de exemplu, iarbă albastră sau iarbă roșie. Oferă o priveliște revigorantă combinată cu lavande cu flori albe, dar și hortensiile paniculate plantate în fața Photiniei creaază un contrast minunat cu florile uriașe. Dacă vrem să ne jucăm cu mai multe culori, putem planta împreună cu Rudbeckia galbenă, sau coada șoricelului cu flori roz.
Pe lângă soiul cel mai popular 'Red Robin', tot mai multe variante au apărut pe piață în ultimii ani. În oferta noastră poți găsi soiul 'Cassini', cu frunziș pestriț alb-marmurat, 'Camilvy', cu frunziș roșu aprins, dar și soiul 'Red Select' cu frunze aproape violete.
Care ar arăta cel mai bine în grădina ta?