gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Nu vrei să renunți la grădina de flori nici iarna? Atunci spânzul este alegerea perfectă!

| Timp de citire: 3 minute | 

În lunile de iarnă, mare parte din natură și plante sunt în perioada de hibernare, iar noi am putea crede că în aceast anotimp nu ne putem bucura de flori în grădină. Dacă nici în perioada mai rece a anului nu vrei să renunți la priveliștea minunată oferită de grădina cu flori, atunci o alegere perfectă este să plantezi diverse soiuri de spânz. Spânzul (Helleborus), cunoscut și sub denumirea de trandafir de iarnă, sau trandafirul Crăciunului este o plantă perenă care, spre deosebire de numele său, nu are legătură cu trandafirii.

Caractrisiticile spânzului

Trandafirul de iarnă este ușor de cultivat și poate deveni o adevărată bijuterie în grădină, deoarece ne va încânta cu flori colorate și în timpul iernii. Florile sale colorate de la alb și roz pal până la violet-vișiniu, dar poate fi și verzuie, depinde de soi. Perioada de înflorire a spânzului începe deja la sfârșitul lunii noiembrie și durează până în primăvară, astfel chiar și în lunile cenușii de iarnă nu vom rămâne fără flori. Atinge o înălțime de aprox. 30-40 cm, merită să-l plantezi într-un loc unde va fi bine vizibil, ca să te poți bucura de la fereastră, de priveliștea minunată oferită de florile de iarnă.

Îngrijirea spânzului

Spânzul este o plantă relativ ușor de îngrijit, care tolerează bine temperaturile scăzute și înghețul. Are un necesar mediu de apă, necesită udare uniformă și continuă. Se simte bine în principal în locuri umbrite sau semiumbrite și preferă solul afânat, bine drenat. Deși poate rezista foarte bine la frig, în condiții de ger sever poate fi utilă protejarea plantei cu mulci sau frunziș. Merită să îndepărtăm frunzele ofilite, uscate de pe plantă, astfel putem preveni apariția bolilor. Este important de menționat faptul că spânzul este o plantă toxică din cauza alcaloizilor prezenți în rădăcini și frunze. Această informație trebuie luată în considerare în cazul în care ai copii mici sau animale de companie.

Utilizarea spânzului în grădină

Ca grădina noastră să ofere o priveliște frumoasă și estetică și în timpul iernii, este recomandat să plantăm spâznzul alături de alte plante care tolerează bine temperaturile scăzute și au cerințe similare de lumină și sol. Acestea pot fi de ex. saschiul variegat sau badanul cu frunze groase. Se recomandă plantarea spânzului cu o distanță de 40 cm între plante. Atunci când alegi locul de plantare, este important să știi că spânzul nu tolerează transplantarea, at trebui să îl plantezi direct la locul lui final.

 

Spânzul este alegerea ideală dacă îți dorești ceva special în perioada de iarnă, deoarece este ușor de îngrijit, iar grădina ta nu va rămâne fără flori până la sosirea primăverii. În oferta noastră găsești mai multe soiuri, caută-le în magazinul nostru online!

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină