| Timp de citire: 2 minute |
După sezonul lung de iarnă cenușie, cine nu ar dori să vadă grădinile decorate cu culori vesele? Din fericire, există o mulțime de plante ornamentale care, cu înflorirea lor timpurie de primăvară, joacă un rol important în grădini. Unul dintre acestea este arbustul Kerria japonica, care înveselește grădinile cu florile sale galbene.
Este o plantă ornamentală frecvent întâlnită, dar mai puțin cunoscută, care face parte din familia Rosaceae. Datorită aspectului său special și faptului că este ușor de cultivat, merită să faci cunoștință cu acest arbust fermecător, ale cărei flori creează o atmosferă deosebită în grădina de primăvară.
Kerria japonica este o plantă ornamentală, foioasă, originară din Japonia și China, care a devenit foarte populară nu numai în Asia, ci și în întreaga lume. Există mai multe specii, cu flori simple și bătute, culoarea galbenă a florilor fiind cea mai caracteristică, dar putem întâlni și varietăți cu flori albe. Înflorește în lunile aprilie-mai, în această perioadă florile sale acoperă întregul frunziș. Frunzele sunt verzi, cu margini zimțate. Toamna decorează frumos cu frunze galbene.
Îngrijirea arbustului Kerria japonica
Este foarte ușor de îngrijit, motiv pentru care îl recomandăm cu încredere și grădinarilor începători! Pentru cei care doresc să își decoreze grădina cu flori, dar nu au mult timp pentru îngrijirea plantelor, Kerria japonica poate fi alegerea ideală.
Nu este pretențioasă în ceea ce privește tipul de substrat, dezvoltându-se bine în soluri generale de grădină cu o bună permeabilitate. Ca orice plantă ornamentală, preferă solurile bogate în nutrienți. În ceea ce privește necesarul de apă, are o bună toleranță la secetă, dar apreciază udarea în zilele toride de vară. Îi plac locurile însorite, dar se dezvoltă frumos și la semiumbră. La alegerea locului potrivit pentru Kerria, pe lângă factorii menționați mai sus, merită să luăm în considerare și spațiul necesar, în funcție de specie poate crește până la o înălțime de 1-1,5 sau chiar 2-3 metri. Se dezvoltă într-un arbust larg, cu ramuri dense. Creșterea sa poate fi controlată prin tundere. Toaletarea ar trebui să fie efectuată după perioada de înflorire, moment în care se pot îndepărta ramurile vechi și uscate, dacă este cazul.
Nu este sensibil la boli sau dăunători și este complet rezistent la iarnă. Se dezvoltă bine și în mediul urban. Se poate înmulți prin divizare sau prin butași.
Unde să plantăm Kerria japonica?
Poate crea o pată de culoare minunată în oricare grădină de primăvară. Poate fi plantată și ca arbust solitar, dar pentru a avea o priveliște frumoasă și după ofilirea forilor, este recomandat să fie plantat în asocieri de plante împreună cu plante ornamentale, care înfloresc mai târziu.
La realizarea acestor asocierei de plante este important să cunoaștem nevoile plantelor și trebuie să ne străduim să obținem o imagine de ansamblu armonioasă. Kerria japonica poate fi o alegere excelentă pentru grupurile de arbuști, plantat alături de hortensii sau cununița japoneză, care înfloresc vara. Arată bine în compania plantelor veșnic verzi, de ex. în apropierea unei garduri acoperite cu iederă, dar oferă o priveliște frumoasă și alături de arbuști cu ramuri colorate, cum ar fi cornul decorativ. O grădină amenajată astfel, va fi frumoasă pe tot parcursul anului, oferind o priveliște captivantă în fiecare anotimp.