gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Iarba de pampas - Frumusețe naturală și eleganță în grădină

| Timp de citire: 2 minute | 

Dacă ești în căutarea unei plante care să ofere o priveliște impresionantă în grădină, dar care să fie ușor de întreținut și rezistent la boli, iarba de pampas (Cortaderia selloana) ar putea fi alegerea ideală pentru tine. Această plantă decorativă elegantă este folosită frecvent pentru înfrumusețarea grădinilor și al spațiilor publice, fapt ce nu este întâmplător: datorită aspectului său spectaculos și necesității de întreținere relativ scăzute, este o alegere populară, de exemplu, pentru decorarea parcurilor urbane.

În ce constă specificul ierbii de pampas?

Iarba de pampas este o specie originară din America de Sud, cunoscută pentru inflorescențele sale lungi și estetice, asemănătoare cu penele. Florile sale pot avea culori variate în funcție de specii, precum alb-argintiu sau roz, oferind o imagine impresionantă atunci când dansează în vânt.

Această iarbă decorativă poate ajunge la o înălțime de 2-2,5 metri la maturitate, este foarte atractivă chiar și atunci, când este plantată individual. Crește cel mai frumos în zonele însorite ale grădinii și rezistă bine în căldură și în secetă, acestea fiind caracteristici tot mai des întâlnite în perioada verii în ultimele ani. Este o alegere perfectă pentru orice tip de grădină, fie că este una modernă, mediteraneană sau tradițională.

Îngrijirea ierbii de pampas

Una dintre caracteristicile remarcabile ale ierbii de pampas este faptul că necesită relativ puțină îngrijire. Cu toate acestea, există câteva note importante la care trebuie să fim atenți pentru a ne bucura de frumusețea ei în grădină cât mai mult timp posibil.

Similar cu majoritatea ierburilor ornamentale, această plantă tolerează bine zilele mai uscate, dar apreciază udarea regulată. Acest lucru este deosebit de important în perioada imediat următoare a plantării, deoarece ajută la înrădăcinare.

Protejarea în timpul iernii este crucială: legăm împreună frunzișul și îl lăsăm așa pentru lunile reci. Nu tăiem frunzele la începutul iernii, deoarece umezeala va pătrunde în tulpina ierbii de pampas, care are o structură de paie, și în caz de îngheț, se deteriorează tulpina interioară.

Primăvara, după trecerea înghețurilor, se efectuează tăierea la aproximativ 25-30 cm deasupra nivelul solului. Asigură-te că această lucrare are loc înainte ca frunzișul să înceapă să se dezvolte din nou. În cazul în care întârziem și tăiem plantele care sunt deja în creștere, vârfurile deteriorate vor fi vizibile chiar și în timpul verii.

Unde să plantăm iarba de pampas?

Iarba de pampas este extrem de spectaculoasă ca plantă solitară, poate oferi o priveliște frumoasă și atunci când este plantată în grupuri de 1-3 exemplare, în cazul în care avem suficient spațiu în grădină. Se extinde relativ repede, astfel ar trebui să luăm în calcul cel puțin 2x2 metri de teren pentru creșterea ei. Se asortează bine cu alte plante perene înfloritoare și arată minunat în fața unui gard viu veșnic verde, cum ar fi photinia sau laurul englezesc Novita. Adeseori este plantată în apropierea piscinelor sau a lacurilor de grădină, deoarece creează o atmosferă plăcută și naturală lângă apă.

După cum am descoperit din articolul nostru, iarba de pampas este o plantă ornamentală deosebit de impresionantă, care adaugă stil și eleganță grădinii tale. Cu frumusețea sa și datorită îngrijirii simple, s-ar putea să devină curând planta ta preferată. Alege-ți speciile preferate din selecția noastră de la Gardencentrum!