gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Grădina prietenoasă cu păsări – câteva sfaturi pentru hrănirea păsărilor în timpul iernii

| Timp de citire: 1 minute | 

În zielele mohorâte și gri de iarnă, așteptăm cu nerăbdare sosirea primăverii, care ne umple locuința cu o atmosferă proaspătă, plină de viață. Grădina noastră este goală și liniștită - cel puțin până când nu o umplem cu priveliștea minunată oferită de mierle, pițigoi și sticlete! Vom experimenta o priveliște ca la cinematografie și energie vibrantă atunci când vom amplasa hrănitori pentru păsări sau bulgări de semințe aproape de fereastra sufrageriei sau bucătăriei. Într-o dimineață de weekend, în compania unei cești de ceai sau cafea, vom avea parte de spectacolul vesel al păsărilor, pe măsură ce se luptă pentru resturile de struguri de anul trecut sau se leagănă cu bucurie pe bulgări de semințe plasate la diferite înălțimi.

Adesea putem fi martori la hrănirea mai multor specii de păsări dacă așezăm în mod corespunzător hrănitorile. Este important să poziționăm corect hrănitorile la o înălțime potrivită, deoarece animalele de companie pot observa ușor păsările, și le pot ataca.

Cu ce putem hrăni păsările?

Fără îndoială, semințele de floarea soarelui sunt una dintre preferatele păsărilor. Conținutul lor ridicat de uleiuri este o sursă excelentă de nutrienți în zilele reci. Nu este necesar să fim experți: semințele crude de floarea-soarelui din magazinul de produse pentru animale vor fi o hrană excelentă. Însă, trebuie să evităm semințele sărate și să încercăm să oferim păsărilor hrană special destinată lor.

Nu este recomandat să oferim păsărilor pâine, biscuiți sau slănină sărată, deoarece acestea nu sunt benefice pentru sistemul lor digestiv. Este extrem de important să fim consecvenți atunci când ne asumăm această sarcină nobilă  și începem să hrănim păsările, trebuie să o facem continuu, fără întrerupere. Odată ce păsările mici se obișnuiesc cu hrănirea, se vor baza pe aprovizionare pe termen lung, vor veni regulat până la sosirea vremii mai calde.

Să ne asigurăm că se simt în siguranță!

Este important ca în apropierea locului de hrănire al păsărilor să existe și un adăpost adecvat, de unde își pot lansa expediția pentru hrană. Unor specii de păsări le place să zboare înainte și înapoi de mai multe ori pentru hrană, în timp ce se ascund și mănâncă hrana sub un tufiș. Fie că este vorba despre un laur englezesc sau un gard viu dens din Ligustrum, este important ca păsările să se simtă în siguranță, în apropierea locului unde este hrănitoarea. Vor fi mai puțin dispuse să vină într-o grădină sterilă, fără un adăpost în apropierea hrănitorii pentru păsări. Merită să lăsăm toamna câte un arbust netuns, ca adăpost de iarnă pentru păsări. Un arbust splendid pentru acest scop este Cotoneaster, care decorează cu fructe mici roșii în această perioadă, sau plantele veșnic verzi, ca laurul englezesc sau Photinia.

 

Dóra Leber-Mogyorósi

inginer horticol

Etichete legate de conținut: Grădina