| Timp de citire: 8 minute |
Gazonul este de obicei o parte proeminentă a grădinii, merită să acordăm o atenție deosebită acestuia. Este clar, că un gazon verde, uniform necesită un amestec de semințe de înaltă calitate, nutrienți și îngrijire adecvată - dar cum ar trebui să începem? Ar trebui să creăm noul gazon prin însămânțare sau prin montarea unui gazon rulou? Nu este o decizie ușoară, mai ales dacă nu avem experiență în acest domeniu.
În acest articol îți prezentăm și comparăm cele două metode pentru a te ajuta să iei o decizie bună.
Se poate obține un gazon mai frumos prin însămânțare sau cu montarea unui gazon rulou?
Vestea bună este că putem obține rezultatul dorit cu ambele metode. Alegerea poate fi influențată de mărimea și calitatea terenului (fie că este o zonă plată sau denivelată), și de timpul necesar, dar factorul decisiv este de obicei prețul, montarea gazonului tip rulou costă aproximativ de trei ori mai mult decât însămânțarea.
Ambele metode au avantaje și dezavantaje
Semănatul este o metodă populară, în principal datorită prețului scăzut, însă necesită mult mai mult timp și efort. Dacă alegem această metodă, trebuie să știm că se poate semăna numai în anumite perioade ale anului. Semințele răsar în aprox. două săptămâni, iar în acest timp pot apărea și buruienile. Trebuie să luăm în considerare faptul că zona va avea nevoie de aproximativ 1,5-2 luni, pentru a fi gata de utilizare.
În comparație, montarea unui gazon tip rulou este foarte rapidă, dar necesită mai mult efort. Dacă terenul este pregătit, lucrările se pot finaliza în doar o zi, în acest caz buruienile nu vor avea nici o șansă. Se poate efectua oricând, cu excepția lunilor de iarnă, iar prima tundere a gazonului se poate face după doar 2-3 săptămâni. În ciuda numeroaselor avantaje, mai puține persoane aleg această metodă, datorită prețului ridicat.
Cum funcționează în practică însămânțarea gazonului
Începem cu aceași procedură și pentru însămânțare dar și pentru montarea rulourilor de gazon: dacă grădina a fost plină de buruieni, tratăm mai întâi zona cu un ierbicid total, apoi solul trebuie afânat până la o adâncime de 10-15 cm. Este important să curățăm zona de posibile bucăți de rădăcini și pietre.
După această fază, munca noastră se împarte în două.
Dacă alegem însămânțarea, primul pas este să răspândim un îngrășământ starter cu conținut ridicat de fosfor, care favorizează înrădăcinarea. Doza și cantitatea preparatului selectat se poate găsi pe ambalaj, acesta poate varia în funcție de producător.
După nutrienți, putem împrăștia amestecul de semințe. Este important să folosim doar produse de calitate, achiziționate din magazine specializate, deoarece calitatea semințelor influențează foarte mult eficacitatea muncii noastre. Gama de produse este foarte largă: putem găsi amestecuri de semințe de gazon rezistente la secetă, tolerante la umbră, sau cu fire subțiri, care sunt mai puțin rezistente la călcare, dar oferă un aspect plăcut. Sunt din ce în ce mai populare suprafețele verzi naturale, cu flori, găsim pe piață și amestecuri care conțin semințe de părăluțe, păpădii și alte flori mici. Când vine vorba despre întreținerea acesteia, îngrijirea fără substanțe chimice și menținerea unei stări apropiate de natură este un aspect important.
Pentru cumpărarea cantității potrivite de semințe, putem calcula cu 25-30 de grame la 1 m2, dar merită să luăm în considerare recomandările de pe ambalajul produsului.
După ce am semănat semințele, le aranjăm cu o greblă, apoi compactăm solul. Lăsăm timp pentru germinare, deoarece vorbim despre un amestec de semințe diferite, acestea o să crească în ritm diferit. La începutul procesului merită să pui deoparte 1-2 kg într-o găleată pentru zonele în care fa fi o lipsă vizibilă, sau pentru reparare după o furtună majoră.
Perioada cea mai ideală pentru semănat este primăvara sau toamna. Semănarea gazonului toamna este mai frecventă, deoarece buruienile sunt mai puțin active în această perioadă. Puteam avea succes și primăvara la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, dar în acest caz trebuie să ținem cont posibilele înghețuri de primăvară. Primele fire de iarbă apar după 10-20 zile primăvara, și după 10-14 zile toamna. Este alegerea noastră dacă semănăm primăvara sau toamna: la începutul toamnei, temperatura mai ridicată a solului favorizează germinația rapidă, iar și precipitațiile din această perioadă sunt un avantaj, dar primăvara vom avea un gazon care poate fi utilizat în câteva luni.
Ceea ce ar trebui să știi despre montarea gazonului rulou
Rulourile de gazon produse în România au în general o suprafață de 1 m2 și cântăresc până la 30 kg. Acestea au o lungime de 2,5 m și o lățime de 40 cm. O mașină specială pentru ridicarea gazonului ridică aceste benzi cu o grosime de 2 cm, le rulează și le aranjează pe paleți, astfel ajung la noua locație, unde pot fi montate în aceași zi. Vara se recomandă montarea rulourilor cât mai repede, pentru a evita putrezirea.
La montarea unui gazon rulou, după lucrările menționate mai sus, așezăm rulourile, asigurându-ne că marginile (suprafețele tăiate) se potrivesc precis. După compactare și udare, aspectul marginilor va dispărea în 2-3 săptămâni și se va obține o suprafață verde continuă.
Suprafața gazonului finalizat este atrăgătoare din primul minut, dar este important de menționat că putem să călcăm de noul gazon numai cu mare atenție! Nu este recomandat să ne plimbăm pe noul gazon în primele 2 săptămâni, rădăcinile sunt încă foarte sensibile.
În concluzie, putem crea un gazon frumos cu ambele metode - dacă alegem semănatul cheltuim mai puțini bani, dar această metodă necesită mai mult timp și energie, în timp ce cu montarea rulourilor de gazon, rezultatul este vizibil imediat, dar trebuie să cheltuim mai mulți bani și pentru montare merită să chemăm un profesionist.