gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Fă cunoștință cu chiparosul Leyland veșnic verde!

| Timp de citire: 4 minute | 

Probabil prima plantă care apare în mintea oamenilor, când aud despre gardul viu veșnic verde, este tuia. Acest lucru nu este surpinzător, deoarece tuia s-a bucurat de o popularitate enormă în ultimele decenii, în marea majoritate a grădinilor, ne-am putut întâlni cu această plantă, ca gard viu.

Cu toate acestea, a venit momentul, când proprietarii de tuia aveau de înfruntat din ce în ce mai multe probleme: câteva plante, sau chiar și rânduri întregi de tuia au început să se usuce, să devină maronii, au apărut infecțiile fungice și dăunătorile, multe plante s-au distrus.

Vestea bună este că între timp au apărut și au devenit populare mai multe plante, care sunt potrivite pentru înființarea unui gard viu. Acestea sunt de ex. Photinia, laurul englezesc, sau chiparosul Leyland, a cărei frunziș seamănă cel mai mult cu tuia.

În acest articol poți face cunoștință cu această plantă, și câteva dintre soiurile sale.

Chiparosul Leyland

Chiparosul Leyland a fost creat prin încrucișarea a două plante, Cupressus macrocarpa și Cupressus nootkatensis, probabil în secolul al XIX.-lea. Astăzi, este una dintre plantele ornamentale veșnic verzi cu frunze solziforme, cu creștere cea mai viguroasă. Datorită creșterii sale, frunzișului veșnic verde și rezistenței bune, este excelentă pentru crearea unui gard viu.

Poate crește până la 50-100 cm pe an, în ​​scurt timp se poate forma din el un gard viu închis, care îți protejează grădina de praf, vânt și zgomot.

Are o rezistență bună, deși climatul în încălzire din ultimii ani îi favorizează potențialii dăunători. Este important aprovizionarea adecvată cu nutrienți, deoarece plantele păstrate în stare bună sunt mai puțin sensibile la boli. Din acest motiv, merită să aplici îngrășământ organic la rădăcinile chiparoșilor tăi Leyland în fiecare primăvară și toamnă.

Nu este pretențios din punct de vedere al solului, dar preferă solurile bine drenate. Plantează chiparosul Leyland într-un loc însorit sau semiumbrit, tolerează bine seceta, dar crește mai bine dacă este udat regulat.

În cazul unui gard viu, distanța recomandată dintre plante este de 80-100 cm. Tunderea este necesară de cel puțin două ori pe an, primăvara și toamna, dar poți tunde gardul viu Leyland chiar și de mai multe ori, în urma tăierilor va avea un frunziș mai dens.

Dacă te-ai hotărât că vrei să plantezi chiparoși Leyland în grădina ta, poți alege dintre mai multe soiuri.

Soiuri populare ale chiparosului Leyland

Chiparos Leyland Castlewellan gold - Cupressocyparis x leylandii Castlewellan gold

Chiparosul Castlewellan este primul soi de chiparos Leyland cu frunze galbene. Este o plantă ornamnetală veșnic verde, cu frunze solziforme, nepretențioasă, cu creștere viguroasă.

Crește puțin mai lent decât specia de bază, dar are o coroană mai densă cu frunziș verde deschis și lăstari tineri galbene-aurii. Vârful lăstarilor este galben auriu primăvara și vara, apoi se estompează, se transformă într-un verde deschis. Cu frunzișul său luxuriant, viu colorat, poate fi un decor veșnic verde atrăgător pentru grădina ta.

Este excelent pentru crearea unui gard viu, tolerează bine tunderea, chiar se recomandă tăierea lui de 1-2 ori pe an pentru crearea unui frunziș frumos.

În cazul unui gard viu distanța recomandată dintre plante este de 50 cm. Poate fi plantată ca plantă solitară, sau poate fi tuns într-o formă mai deosebită. Dacă îl plantezi într-un loc însorit sau semiumbrit și asiguri o udare regulată chiparosului tău, acesta îți va mulțumi cu un frunzis minunat.

Chiparos Leyland Blue jeans – Cupressocyparis x leylandii Blue jeans

O versiune specială verde-albăstrui a chiparosului Leyland. Este o plantă veșnic verde cu coroană compactă, cu creștere columnară, având o înălțime de de 6-8 m. Frunzele solziforme își păstrează culoarea albăstruie pe tot parcursul anului. Este potrivit pentru crearea unui gard viu tuns sau netuns, dar poate fi plantat și ca plantă solitară în grădini mai mari.

Chiparos Leyland – Cupressocyparis x leylandii Haggerston grey

Un soi de chiparos Leyland cu creștere viguroasă, cu un sistem dens de ramuri și frunze mici solziforme de culoare gri-verzuie, care își păstrează culoarea lor specială pe tot parcursul anului. Poate atinge o înălțime de 20 metri. Este o plantă veșnic verde nepretențioasă, care, ca și celelalte soiuri de chiparos, necesită tunderea pentru obținerea unui frunziș dens, luxuriant. Este potrivit pentru crearea unui gard viu tuns sau netuns, dar poate fi plantat și ca plantă solitară.

Etichete legate de conținut: Plante de grădină