gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

De ce nu înflorește hortensia?

| Timp de citire: 5 minute | 

Ești supărat pentru că hortensiile tale nu înfloresc? Nu ești singur! Multora li se întâmplă că hortensia lor nu vrea să înflorească, în ciuda tuturor eforturilor. Este o problemă foarte enervantă, dar soluția poate fi mai ușoară decât crezi. În acest articol am adunat cele mai frecvente cauze și posibile soluții.

Ar fi nevoie de mai multă răbdare

Este important de știut că hortensiile proaspăt înmulțite nu produc întotdeauna flori în primul sau în al doilea an. În această perioadă hortensiile tinere se concentrează pe alte lucruri, cum ar fi dezvoltarea unui sistem radicular puternic. Deși așteptarea poate părea lungă, merită să ai răbdare, deoarece ulterior, planta îți va mulțumi pentru îngrijire cu înflorire abundentă.

Poate că planta primește prea puțină lumină

Hortensiilor le place umbra, dar dacă nu primesc suficientă lumină, s-ar putea întâmpla să nu înflorească. În special soiurile de hortensii de grădină (Hydrangea macrophylla) ar trebui plantate la umbră, dar și soiul cu frunze de stejar (H. quercifolia) tolerează bine astfel de condiții. Dacă am constatat că hortensiile noastre nu au suficientă lumină, atunci ar trebui să le transplantăm într-un loc mai însorit, sau dacă este posibil să lăsăm să ajungă mai multă lumină la ele, de exemplu prin tunderea copacilor în umbra cărora se află hortensia.

Problema poate fi cauzată și de prea multă lumină

Lipsa înfloririi poate fi cauzată nu numai de prea puțină lumină, ci și de lumina excesivă a soarelui. Într-un astfel de caz, putem observa că frunzele se lasă, sau suferă de arsuri solare. Soiurile Hydrangea paniculata tolerează cel mai bine un loc însorit, iar hortensiile arbustive (H. arborescens) ar trebui plantate într-un loc unde sunt expuse la soare dimineața, și dupăamiaza sunt la umbră.  

Trebuie să acordăm atenție și nutrienților

Problema poate fi cauzată de folosirea necorespunzătoare a nutrienților. Utilizarea excesivă a azotului (de exemplu, gunoi de grajd imatur sau îngrășământ bogat în azot) încurajează hortensia să crească frunze și lăstari. Pentru o înflorire de lungă durată și un randament adecvat de flori este nevoie de potasiu, care poate fi completată cu ușurință, de exemplu prin aplicarea unui îngrășământ bogat în potasiu creat special pentru hortensii.

Este importantă cantitatea potrivită de apă

Dacă hortensiile nu primesc o cantitate adecvată de apă, înflorirea poate eșua. Plantele necesită o udare regulată, continuă din momentul apariției mugurilor florali – dacă nu le oferim acest lucru, nu ne putem aștepta la flori colorate de lungă durată.  

Când și cum tundem hortensia

Tunderea este un proces extrem de important în îngrijirea hortensiilor. Dacă facem o greșeală aici, este posibil ca planta să nu înflorească deloc. Anumite hortensii necesită tundere de primăvară, în timp ce alte soiuri trebuie ciupite înapoi la sfârșitul verii. Am scris mai detaliat despre acest subiect în atricolul nostru anterior, unde poți citi o mulțime de sfaturi utile despre tunderea hortensiilor.

 

Fiecare dintre hortensiile noastre are o descriere detaliată, care te va ajuta să găsești cele mai potrivite soiuri pentru tine. Dacă totuși rămâi blocat, nu ezita să ne contactezi la hello@gardencentrum.net sau pe pagina noastră de Facebook și te vom ajuta cu sfaturi personalizate!