gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Cum să păstrăm bradul de Crăciun proaspăt pentru mai mult timp?

| Timp de citire: 3 minute | 

În multe familii, o parte importantă a pregătirii pentru Crăciun este alegerea bradului, apoi împodobirea acestuia cu decorațiuni festive, care este un obicei frumos de Crăciun în familie. Din această atmosferă de sărbători, nu poate lipsi nici mirosul plăcut de brad care pătrunde în casa nostră în această perioadă.

Există câteva practici simple pentru a menține bradul proaspăt cât mai mult timp și pentru a preveni ca sărbătorile să fie despre curățarea continuă a acelor.

Să verificăm bradul la achiziție

Un punct de plecare important este să cumpărăm un brad proaspăt și sănătos, ar trebui să acordăm atenție sporită stării bradului la alegere. Dacă acele sunt decolorate, uscate, crăpate sau chiar cad la atingere, bradul și-a pierdut, din păcate, deja prospețimea și cu siguranță nu ne va oferi o priveliște frumoasă. O alegere bună poate fi un brad cu ace verzi, lucioase, sănătoase. Verificăm bradul: trecându-ne mâinile de-a lungul ramurilor în direcția de creștere, acele trebuie să fie flexibile, să nu cadă în urma atingerii, iar când sunt îndoite, trebuie să aibă un parfum plăcut, caracteristic de pin.

După achiziție

Bradul la ghiveci trebuie pus într-un loc mai răcoros, cu o temperatură de 8-10°C, înainte să-l aducem în apartamentul cald. Să-l ținem acolo câteva zile, cel mai bine este dacă trec cel puțin 2 zile înainte de a duce bradul în casă.  Camera trebuie să fie luminoasă, dar nu expusă la lumina directă a soarelui. În acest fel, bradul se va obișnui treptat cu temperatura mai caldă a camerei. În cazul unui brad la ghiveci cel mai ideal ar fi să fie împodobit într-o terasă acoperită sau într-o încăpere, unde temperatura maximă este de 10-15°C. După sărbători, să încercăm să aducem treptat bradul nostru iubit înapoi la vremea mai rece, cât mai curând posibil.

În cazul unui brad tăiat, acesta trebuie păstrat într-un loc răcoros și umbrit până în ultimul moment înainte de a împodobi, astfel îl putem păstra proaspăt cât mai mult timp. Este uimitor, dar chiar și în decembrie, colțul mai cald al unei terase deschise se poate încălzi până la 15 grade, iar dacă este acolo câteva zile, starea bradului se deteriorează rapid, chiar dacă am cumpărat un brad proaspăt tăiat.

Cantitate adecvată de apă

Merită să cumpărăm un suport pentru brad care are rezervor de apă. Asigură-te că există întotdeauna suficientă apă în rezervor, deoarece bradul poate absorbi până la 1 litru de apă pe zi, mai ales în primele zile. Toate acestea nu sunt importante doar pentru ca bradul nostru să rămână frumos cât mai mult timp, ci au o mare importanță și din punctul de vedere al prevenirii accidentelor, deoarece un brad uscat poate lua foc mult mai ușor.

Locul potrivit

Un aspect important este și alegerea locului pentru brad. Un brad expus la lumina soarelui sau la căldură își pierde prospețimea mult mai repede și mai ușor și acele vor începe să cadă. Prin urmare, merită să așezăm bradul cât mai departe de fereastră și încălzitor și să păstrăm răcoros încăperea în care se află bradul. Dacă bradul tăiat este într-un loc foarte cald sau însorit, trebuie să verificăm din când în când baza acesteia. Trunchiul se poate micșora ca urmare a pierderii apei și uscării, astfel poate deveni instabil, și poate cădea cu ușurință bradul nostru împodobit, ceea ce este foarte periculos.

Curățare

Înainte a duce bradul în casă merită să îl curățăm. Îl scuturăm să cadă acele deteriorate, agităm cu grijă crengile pentru a scăpa de praful pe care l-am aduce în cameră.

Tratarea apei

Să nu uităm de udarea bradului în ghiveci. Păstrăm pământul ușor umed dar nu trebuie să udăm în exces bardul viu.

 

Urmând pașii de mai sus și cu puțină atenție, ne vom putea bucura mai mult timp de priveliștea minunată și de mirosul unic al bradului de Crăciun. După cum am menționat, păstrarea bradului proaspăt și îngrijirea lui corectă nu este impotrantă doar din punct de vedere estetic, ci este și un factor de siguranță, la care merită să fii atent!

 

Etichete legate de conținut: Îngrijirea plantelor