| Timp de citire: 2 minute |
Achillea millefolium, cunoscut și sub numele coada șoricelului, este o plantă perenă extrem de rezistentă și versatilă. Pe lângă faptul că are un aspect decorativ deosebit, are și numeroase proprietăți medicinale. Putem alege dintre diverse culori ale florilor, care arată minunat în locurile însorite ale grădinii, creând o atmosferă romantică.
Aspectul plantei Achillea millefolium
Coada șoricelului este o plantă perenă cu creștere stufoasă, care decorează pe tot parcursul verii cu florile sale grațioase în formă de umbrelă. Florile pot fi galbene, roz, albe sau roșii, dar pe lângă acestea există multe alte varietăți disponibile. Una dintre speciile de bază pe care o cunoaștem din grădinile bunicilor noastre are flori galbene mari și tulpini înalte, care pot ajunge până la un metru înălțime. Varietățile moderne sunt de dimensiuni medii, cu o înălțime matură de aproximativ 50-70 cm. Datorită aspectului său aerisit, coada șoricelului se potrivește excelent în grădinile naturale și atrage albinele și fluturii în curtea noastră.
Unde să plantăm coada șoricelului?
Prima și cea mai importantă sarcină este alegerea locului potrivit în grădină. Alege un loc unde poate beneficia de soare plin sau umbră parțială. Nu tolerează bine condițiile în zone umbrite, iar lipsa luminii solare poate duce la înflorire redusă sau chiar la moartea plantei.
Coada șoricelului poate fi crescută în soluri obișnuite de grădină sau în soluri mai sărace, dar în acest caz, este recomandat să adaugi îngrășământ organic la plantare. Are nevoie de un sol bine drenat, deoarece nu tolerează apa stagnantă; astfel, evită plantarea în apropierea scurgerilor de la acoperiș, unde solul rămâne umed timp de zile după ploi. Tolerează bine seceta și necesită udare moderată; totuși, în primii ani după plantare, este bine să o uzi regulat, iar aceasta îți va răsplăti cu o înflorire abundentă.
Îngrijirea plantei Achillea millefolium
Este o plantă foarte rezistentă, care începe să crească viguros după plantare și necesită doar puțină atenție.
Frunzele sale se usucă la sfârșitul toamnei, iar planta se retrage complet la nivelul solului. În pregătirea pentru iarnă, se recomandă tăierea tulpinilor uscate ale florilor și frunzelor la 5-8 cm deasupra solului. Coada șoricelului supraviețuiește în sol peste iarnă și va răsări din nou primăvara, devenind mai mare și mai densă cu fiecare an.
Mulți oameni ezită să planteze coada șoricelului, temându-se că este o plantă invazivă, dar nu trebuie să îți faci griji. Cultivatorii se asigură că nu apare această problemă, iar varietățile disponibile în centrul de grădinărit nu au tendința de a se răspândi necontrolat.
Proprietăți medicinale
Această plantă perenă versatilă atrage atenția nu doar prin frumusețea sa. Coada șoricelului comună are numeroase proprietăți medicinale, fiind un excelent antiinflamator și fiind folosită frecvent pentru probleme digestive. Mulți oameni o colectează din natură, deoarece este des întâlnită în pajiști sau de-a lungul drumurilor, dar dacă dorești să consumi o plantă medicinală fără contaminare, este mai bine să plantezi câteva tufe în propria grădină. Pentru scopuri medicinale, se colectează în principal coada șoricelului cu flori albe, în timp ce varietățile cu flori colorate sunt folosite mai mult pentru decor.
Cu ce plante să asociem coada șoricelului?
Folosește culorile cu îndrăzneală! Poți combina varietăți de culori diferite; de exemplu, coada șoricelului cu flori roz arată minunat alături de o varietate cu flori galbene. Pentru cel mai frumos efect vizual, plantează-le în grupuri!
Datorită toleranței sale excelente la secetă, coada șoricelului poate fi folosită și în grădinile stâncoase. În acest caz, combinează-o cu alte plante cu necesități similare, cum ar fi cimbrișorul (Thymus citriodorius), iar frunzișul argintiu al plantei urechea iepurelui (Stachys byzantina) va arăta de asemenea minunat alături de ea.
Se potrivește bine și în grădinile moderne, oferind un aspect elegant atunci când este plantată împreună cu ierburi decorative, cum ar fi iarba albastră (Festuca glauca) sau iarba chinezească (Pennisetum alopecuroides). Florile de Achillea millefolium aduc un plus de culoare în zonele verzi ale grădinii și sunt ideale pentru a sparge monotonia unui gard viu din laur englezesc (Prunus laurocerasus).