gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Este într-adevăr o idee bună să plantezi chiparos Leyland în loc de tuia?

| Timp de citire: 4 minute |

Datorită verii calde și uscate de anul trecut, ne-am întâlnit în multe locuri cu thuja uscate și rumenite. Plante vechi de câțiva ani au fost distruse, rânduri întregi erau de nesalvat. Ne pare rău să vedem distruse plantele pe care le-am îngrijit timp de mai muți ani. Rămânem fără gard viu, care să reducă zgomotul și praful, sau să protejeze grădina de privirile curioase.

Multe persoane ne-au adresat întrebarea: ce altceva aș putea să plantez în locul thujei uscate? Majoritatea clienților noștrii și-au dorit plante luxuriante, mari, care să înlocuiască fostul gard viu veșnic verde cât mai curând posibil.

Chiparosul Leyland este alegerea perfectă pentru acest scop, nu este de mirare că marea majoritate aleg această plantă pentru înlocuirea thujei.

gard viu de chiparos Leyland

Cum să păstrezi chiparosul Leyland în stare bună?

Este important alegerea unui loc potrivit. Poate fi plantat pe aproape orice tip de sol, dar merită să urmați câteva sfaturi pentru a încuraja eficient înrădăcinarea, dezvoltarea și obținerea unei plante viguroase, sănătoase:

 • Primul și cel mai important lucru este să cumpărați plante bine dezvoltate cu rădăcini puternice de la producători de încredere. Să nu vă uitați numai la înălțimea plantei ci și la sistemul radicular și densitatea lăstarilor!
   
 • Înainte de plantare afânați solul până la o adâncime de 20-30 cm.
   
 • Săpați groapa de plantare, care trebuie să fie de două sau trei ori mai mare decât dimensiunea ghiveciului în care a fost planta.
   
 • Adăugați pământ pentru flori de bună calitate sau turbă și amestecați cu pământ.
   
 • Utilizați îngrășământ organic de calitate controlată.
   
 • După plantare asigurați plantelor o udare adecvată.
   
 • Adăugați anual nutrienți organici sau îngrășăminte complexe în funcție de nevoile plantei.
   
 • În timplul săptămânilor calde, uscate asigurați-le un mediu mai umed, udând plantele de jos.

Respectând recomandările de mai sus, putem menține sănătos gardul viu Leyland cât mai mult timp posibil.

Chiparoși Leyland cu frunziș luxuriant

La ce boli sau dăunători este expus Chiparosul Leyland?

Printre dăunători pot apărea Ovalisia festiva și Phloeosinus aubei. Putem opri răspândirea lor prin pulverizarea în timp și tăierea lăstarilor rumeniți.

Bolile fungice apar mai ales în cazurile în care frunzișul este umed permanent. După astfel de condiții meteorologice, merită să pulverizați.

Deci, este o idee bună să plantezi chiparos Leyland sau nu?

În momentul de față, putem spune că chiparoșii Leyland sunt plante mult mai rezistente decât thuja și au aceleași avantaje pe care le are și thuja - sunt veșnic verzi, cresc rapid, formează un gard viu luxuriant, nu au nevoi speciale și se potrivesc bine în majoritatea grădinilor. Nimeni nu poate spune însă ce se va întâmpla peste 10-20 de ani, întrucât schimbarea climatului țării noastre și apariția de noi dăunători pot aduce surprize. Un lucru este cert: poți face multe pentru sănătatea plantelor tale dacă creezi condițiile ideale (de exemplu, urmând sfaturile de mai sus) pentru ca acestea să se dezvolte bine și să fie în stare excelentă.

Chiparosul Leyland gata de vânzare

Înainte de a începe să înlocuiești gardul viu de thuja sau să plantezi un gard viu nou, merită să pregătești un buget, să planifici distanța exactă dintre plante (50-80 cm) și să calculezi materialele necesare, apoi poți alege chiparoși Leyland sănătoși și poți cumpăra materialele necesare pentru îmbunătățirea solului. Dacă cumperi plantele dintr-un loc de încredere, îți va fi mai ușor mai târziu, deoarece poți apela oricând la specialiști pentru sfaturi profesionale.

Nu uita: gardul viu nu este plantat pe termen scurt și, dacă dorești să te bucuri de plante pentru mulți ani sau char decenii, nu merită să te uiți la o diferență de preț de câțiva lei, dacă dorești o calitate bună.

Pe scurt, cu grija cuvenită, poate fi o alegere bună să plantezi chiparos Leyland în loc de thuja.

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină