gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Cele mai populare soiuri de Photinia

| Timp de citire: 2 minute | 

Photinia este un arbust ornamental cu multe proprietăți pozitive, care este din ce în ce mai popular în ultimii ani. Datorită frunzișului său decorativ, veșnic verde, cu lăstari roșii, aspectului său elegant, precum și a toleranței și rezistenței bune la secetă, poate fi regăsită în tot mai multe grădini. Cu frunzișul său colorat, conferă un aspect deosebit grădinilor și fiind o plantă veșnic verde, este un decor minunat în fiecare anotimp.

Photinia × fraserii este un arbust hibrid care provine din încrucișarea a două specii, Photinia glabra și Photinia serratifolia. Este o alegere excelentă pentru crearea unui gard viu, dar oferă o priveliște minunată și în grupuri de arbuști sau ca plantă solitară. Primăvara, florile sale albe-crem oferă un decor minunat. Lăstarii săi proaspeți roșii capătă o nuanță de bronz cu trecerea timpului, apoi devin verzi. Are o toleranță excelentă la secetă și este complet rezistentă la iarnă în climatul nostru.

Sunt utilizate mai multe varietăți cu înălțime și aspect diferit.

Photinia x fraserii 'Red Robin'

Una dintre cele mai cunoscute și mai des plantate soiuri de Photinia, este 'Red Robin'. Crește până la o înălțime de 2-3 metri, cu un sistem dens de lăstari cu creștere verticală care au vârful roșiatic. Înflorește abundent în luna mai, florile albe-crem acoperă întreaga plantă, sporind frumusețea arbustului. Este recomandat să fie plantat într-un loc însorit, se dezvoltă și decorează cel mai frumos într-o astfel de parte a grădinii. Dacă este plantată la umbră, culoarea frunzelor nu va fi la fel de intensă, frunzișul se va rări și va produce mai puține flori. Photinia 'Red Robin' este o alegere excelentă pentru gard viu, plantând tulpinile cu o distanță de 60-80 cm între ele, se poate crea un gard viu frumos, continuu, veșnic verde, decorat cu lăstari roșiatici, și înflorirea minunată de primăvară. Tolerează foarte bine, și chiar necesită tăierile regulate. Toaletarea este recomandată de cel puțin două ori pe an, primăvara și toamna, dar cu mai multe tăieri poți stimula apariția lăstarilor roșii.

Photinia x fraserii 'Little Red Robin'

Este o versiune piticică a soiului 'Red Robin', care este o alegere ideală dacă ești în căutarea unui arbust special, cu o creștere mai compactă, sau dacă dorești să plantezi Photinia într-o grădină mai mică. Atinge o înălțime de aproximativ 80-100 cm. Poate fi plantat ca gard viu cu creștere joasă. Ca arbust solitar va fi o pată de culoare deosebită în grădină, dar poate fi inclus și în paturi mixte de plante. Poate fi cultivat și într-un ghiveci mai mare. Preferă locurile însorite, se dezvoltă cel mai frumos într-un sol bogat în nutrienți, bine drenat. Are o bună toleranță la secetă, dar necesită udare regulată și echilibrată în perioada de după plantare. Prin tăieri regulate, putem menține forma arbustului și putem genera mai mulți lăstari proaspeți roșiatici.

Photinia x fraserii 'Pink Marble'

Acest soi se remarcă printr-un frunziș cu aspect special, având o culoare și o textură unică. Frunzele sale strălucesc în diferite nuanțe, creând un model marmorat. Frunzele tinere, de culoare roșie au margini de culoare roz intens, iar cu timpul frunzele devin verzi, cu margini albe. Această tranziție de culoare cu frunzele pestrițe oferă o priveliște minunată. La fel ca celelalte soiuri, și 'Pink Marble' înflorește primăvara, florile albe-crem sporesc frumusețea arbustului cu frunziș pestriț. Poate fi o alegere excelentă atunci când este plantată lângă un gard, ca gard viu, dar poate fi și un element decorativ central ca plantă solitară într-o parte proeminentă a grădinii, cu siguranță va atrage toate privirile. Datorită frunzișului său colorat și îngrijirii ușoare, Photinia × fraserii ’Pink Marble’ poate deveni cu ușurință preferata ta.

Ca și concluzie, putem spune că soiurile de Photinia sunt extrem de decorative și versatile, pot fi ideale pentru orice grădină, fie ca gard viu, ca plantă solitară sau în grupuri de plante. Dintr-o selecție bogată de soiuri, fiecare proprietar de grădină poate găsi cel mai potrivit în funcție de preferințe și condițiile grădinii sale.

Care este preferatul tău?

Etichete legate de conținut: Grădina Plante de grădină