gardencentrum.net folosește "cookie"-uri. Continuarea navigării pe site se consideră acceptare a politicii de utilizare cookies. Pentru o experiență mai bună în site-ul nostru folosim și sisteme de analiză și marketing conform politicii de protejare a datelor.

Ce ar trebui să știi despre arbuștul ornamnetal laur (Prunus laurocerasus)?

| Timp de citire: 4 minute | 

În ultimii ani, oamenii nu numai că au învățat numele latin al plantei – Prunus laurocerasus – ci și diferite soiuri (de ex. Novita, Greentorch, Genolia) sunt căutate intenționat de cei care plănuiesc amenajarea grădinii, sau cei care reînnoiesc deja grădina lor.

Prunus laurocerasus - frunze verzi, sănătoase

Laurul poate fi ușor de recunoscut după frunzele sale verzi strălucitoare, ovale și lăstarii denși. Plantată ca gard viu sau plantă solitară, va arăta spectaculos în grădină. Poate fi combinată perfect cu plante perene și hortensii.

Beneficiile plantării arbuștului ornamental Prunus laurocerasus

Crește relativ repede – creșterea sa medie anuală este de 50-60 cm, dar dacă se simte bine, chiar și o creștere de 80-90 cm este posibilă într-un an.

Cu îngrijire adecvată, în 3-5 ani putem forma din acesta un gard viu compact, care va fi un decor minunat al grădinii pe tot parcursul anului.

Plantele mature au o toleranță bună la secetă, este suficient să le udăm de 1-2 ori pe săptămână. În țările mediterane ne putem întâlni des cu garduri vii formate din această plantă, deoarece tolerează bine verile uscate și fierbinți. Din păcate, și climatul țării noastre se schimbă în această direcție în ultimii ani. Gândindu-ne la viitor, putem planta în grădinile noastre plante care pot rezista și la aceste condiții.

Bărbatul tunde gardul viu de laur ornamental cu foarfeca de grădină

Când și în ce măsură trebuie tuns Prunus laurocerasus?

Tunderea intensă este necesară în perioada inițială, până când se formează un tufiș suficient de dens.

Primăvara, înainte de a începe creșterea intensivă, tăiați jumătate din creșterea anului precedent! Dacă planta se dezvoltă frumos merită tuns din nou toamna, la sfârșitul lunii septembrie.

În locul punctelor de tăiere vor apărea 2-3 lăstari noi, ceea ce va face gardul viu veșnic verde suficient de dens. Ca urmare a tăierii, mugurii adormiți vor începe să crească și pe partea inferioară a tulpinii, ceea ce va contribui la realizarea frunzișului bogat.

Laurul crește mai intens din cauza tunderii, iar dacă îi oferim condiții ideale, în 3 ani putem crește un gard viu luxuriant, înalt de 2 m dintr-o plantă de 50-60 cm cumpărată cu rădăcină liberă sau la ghiveci.

Ulterior, este necesar doar să tundeți cu scopul de a menține forma, adică să tăiați la înălțimea dorită, o dată pe an. Partea laterală și superioară a gardului viu poate fi modelată în formă pătrată sau rotunjită. Intervenția trebuie făcută cu foarfece de grădină ascuțite, dar putem folosi și mașini de tuns gard viu. În acest caz, este important să alegeți o mașină de înaltă calitate, care nu distruge frunzele.

Despre frunzele de laur ormantal

Udare, boli, dăunători

Laurul se va dezvolta cel mai bine, dacă este udat cu ajutorul unui sistem de irigare prin picurare. Este recomandat acoperiea rădăcinilor cu mulci, care elimină buruienile și păstrază umiditatea din sol. În lipsa unui sistem de irigare, udăm planta doar de jos! Dacă este udat de sus, frunzișul devine umed constant, iar acest lucru poate cauza apariția infecțiilor fungice. Din acest motiv, după câteva zile ploioase de primăvară, dacă vedeți că mijlocul frunzei începe să devină maronie, pulverizați cu un fungicid.

Nu trebuie să vă îngrijorați cu privire la boli și dăunători, plantele pot fi protejate cu ușurință de acestea.

Deși este o plantă veșnic verde, și acesta își schimbă frunzișul, așadar se poate întâmpla să apară și să cadă niște frunze îngălbenite, dar acesta este un proces fiziologic natural de reînnoire a frunzișului.

Dintre dăunători poate fi așteptată apariția afidelor, mai ales primăvara, în perioada de cerștere intensivă. Vă puteți proteja cu ușurință împotriva lor de ex. cu pulverizarea unui ulei horticol.

Flosiți îngrășământ organic la plantare, și adăugați din nou la rădăcini în fiecare primăvară! Cu cât reușim să păstrăm în condiții mai bune laurul ornamental, vom avea probleme cu atât mai puține cu el.

 

Oferim în permanență ajutor și asistență profesională clienților înregistrați ai Gardencentrum.net, chiar și în anii de după plantare.

Dacă vrei să primești și tu sfaturile experților noștrii, abonează-te la newsletterul nostru aici: CĂTRE ABONARE

Nu vezi formularul unde te poți înscrie? Nici o problemă, înseamnă doar că te-ai abonat deja la newsletter-ul Gardencentrum, așadar vei fi informat cu siguranță despre toate noutățile, promoțiile, și sfaturile noastre utile, și nu vei rata nici ofertele exclusive!