| Timp de citire: 5 minute |
Arțarul japonez (Acer palmatum) este un arbore ornamental uimitor din Asia de Est, care își fură cu ușurintă inimile iubitorilor de grădină. Cu ramurile sale delicate, forma elegantă și culorile minunate, această plantă foioasă, care crește până la o înălțime de 3-4 metri, poate fi un adevărat decor al grădinii. Forma caracteristică, umbelată a coroanei poate fi vizibilă de departe.
Datorită crescătorilor, arțarul japonez este deja disponibil într-o mulțime de culori, dar valoarea sa decorativă remarcabilă se datorează colorării frunzișului de toamnă, deorece frunzișul roșiatic intens oferă o priveliște unică. Frunzele sale fine pot fi palmat-lobate și profund lobate, aceasta este o caracteristică care depinde de soi.
Atropurpureum este cel mai popular soi de arțar japonez
Conform experienței noastre, soiul Atropurpureum este unul dintre arțarii japonezi cel mai ușor de cultivat. Frunzele sale palmat-lobate au o culoare vișiniu închis din momentul în care apar până când cad. Acest copac mic și gingaș funcționează grozav ca plantă solitară (plantat singur) și ca fundal sau plantă principală într-un strat de plante. Potentilla fruticosa, cu înflorire lungă sau dracila japoneză pot fi plante însoțitoare excelente. Cu o selecție extrem de bogată de soiuri, și cimbrul sau hortensia pot fi o alegere excelentă ca plante învecinate care nu sunt predispuse la dăunători și boli fungice.
La ce ar trebui să acorzi atenție la plantarea și îngrijirea arțarului japonez (Acer palmatum)?
În habitatul lui natural, arțarul japonez trăiește în păduri cu sol acid. Este o plantă, care necesită apă și umiditate, preferă zonele cu umbră filtrată. Soiul Atropurpureum, menționat mai sus este unul dintre arțarii japonezi care tolerează cel mai bine lumina soarelui. În comparație cu acesta, soiul Dissectum este puțin mai sensibilă, este aproape imposibil să îl crești fără a pârjoli frunzele atunci când este plantată la soare, chiar și în prezența unui iaz.
Prin urmare, este important să acordăm atenție alegerii locului optim dacă dorim să plantăm un arțar japonez. Dacă nu avem o zonă umbrită în grădină, atunci ar trebui să ne asigurăm că aceasta nu este expusă la soarele de după-amiază! Dacă este expus la lumina soarelui, ar trebui să fie în primele ore ale dimineții, așa că merită plantat pe partea de nord, nord-est a grădinii. Putem profita de umbra filtrată oferită de un arbore ornamental mai mare, cum ar fi de ex. arborele de mătase.
La plantare trebuie evitate zonele calcaroase, în cazul unui sol cu pH neutru, acesta trebuie acidificat cu un substrat acid. Este important să repetăm această acidificare în fiecare an. În practică, aceasta înseamnă că în fiecare primăvară și toamnă reîmpospătăm solul arțarului japonez cu substrat acid. Merită să acoperim cu scoarță de pin, care păstrează umiditatea și acidifică în mod optim solul.
Cultivarea arțarului japonez într-un ghiveci
Arțarii pot fi cultivați și în ghivece mai mari, astfel nu trebuie să renunțăm la acest arbore ornamental frumos chiar dacă solul din grădina noastră este calcaros. La umplerea ghiveciul mare cu substrat, trebuie să creăm un așa-numit strat de drenaj pentru a preveni ca apa stagnată să deterioreze rădăcinile plantei. Acest lucru se poate face prin adăugarea unui strat de pietricele sau granule de argilă arsă în fundul ghiveciului, cu o grosime de 5-10 cm, în funcție de mărimea ghiveciului și arțarului japonez.
Substartul trebuie să fie acid, afânat și bine drenat. Suprafața solului merită acoperit, pentru a îmbunătăți capacitatea de de încălzire și reținere a apei . În cazul cultivării arțarului japonez într-un ghiveci, ar trebui să acordăm o atenție deosebită alimentării regulate și adecvate cu apă, precum și acoperirii de iarnă!
Pe lângă popularul Atropurpureum roșu, în oferta noastră găsești arțari japonezi în mai multe culori: alb-pestriț, verde și nuanța portocalie care este populară printre colecționari.